Växtbaserad innovation för grönare mat

Med ett tätt samarbete med forskare på SLU skapar Uppsalaföretaget Havredals produkter som ska bidra till en friskare planet. Nyligen fick Havredals tre miljoner kronor av innovationsmyndigheten Vinnova för att driva utvecklingen av den gröna matomställningen.

Grundarna av Havredals, med produkter på lastpallar
Michael Thoresson och Per-Johan Thörn grundade Havredals, med bas på SLU.

I Green Innovation Park i Ultuna samlas akademi, näringsliv, entreprenörer och studenter för att nätverka, dela erfarenheter och bidra till en mer hållbar framtid. Där huserar även Havredals. Företaget tar fram nya hållbara livsmedel med nordiska råvaror och naturliga processer, under parollen ”mat som borde uppfunnits för länge sedan, helt enkelt”. Nyligen fick Havredals tre miljoner kronor från innovationsmyndigheten Vinnova för att driva utvecklingen av den gröna matomställningen framåt.

Presentation på Ignite Sweden Summit

I början av december presenterade Havredals grundare Per-Johan Thörn företaget och produkterna under konferensen Ignite Sweden Summit i Uppsala Stadshus, med kommunen som värd. Ignite Sweden är ett initiativ för att främja innovation och påskynda kommersialisering genom att koppla uppstartsbolag till stora företag och offentliga organisationer.

– Det var en trevlig och pirrig upplevelse. Fantastiskt kul att träffa så många olika människor från Sveriges alla hörn. Pirrigt då deltagarna fick testa vår växtbaserade burgare på bondböna och havre. Men pirret övergick till ett lugn när feedbacken kom. ”Det bästa växtbaserade jag ätit”, var mångas reaktion. Några sa att de inte skulle förstått att det inte var kött om vi inte sagt något om det innan, berättar Per-Johan.

Samverkan med SLU utvecklar produkterna

Utbudet av växtbaserade produkter i mathandeln bara ökar och ökar och konkurrensen är tuff. Men Havredals har hittat sin egen nisch, enligt Per-Johan.

– Som en del av vår vision att bidra till både en friskare planet så vill vi också att det vi producerar bidrar till friskare människor. I våra havredrycker till exempel har vi så pass mycket av de nyttiga havrefibrerna betaglukan, att vi kan göra godkända hälsopåståenden, säger han.

– Vi bedriver också forskning tillsammans med SLU för att göra våra alternativ till kött ännu mer hälsosamma, med mer fiber och där vitaminer och mineraler kan tas upp enklare av kroppen. Det är ett problem bland växtbaserad kost som vi har hittat en lösning på.

Företagets senaste produktlansering är ett alternativ till kyckling. Den har mottagits mycket väl på marknaden då den efterliknar kyckling i så väl konsistens som smak, enligt Per-Johan.

Fördelar med Uppsala som bas

Havredals första möte med Uppsala kommun handlade om etablering då företaget letade efter den mest lämpliga platsen att bygga en ”cirkulär” fabrik. Det föll sig att området Bergsbrunna var ett bra alternativ.

– Vi ser fram emot att en dag kunna inviga en större cirkulär anläggning för tillverkning av framtidens proteiner i Uppsala. Vi har fått mycket bra stöd från kommunen och ser det som positivt att Uppsala är en stad där det finns många akademiker. Närheten till forskning genom SLU var viktig för oss. Några av våra välutbildade medarbetare har vi hittat just här. Sedan är det även uppskattat och kul att det finns många studenter i Uppsala då de oftast ligger i framkant när det gäller att äta växtbaserat. Dessutom har vi fått rådgivning stort stöd av Uppsalas företagsfrämjande ekosystem som Uppsala Innovation Center och Almi.

På frågan vad Uppsala kommun skulle kunna göra för att underlätta för företag som Havredals så svarar Per-Johan:

– Något som skulle vara till stor hjälp är att stötta oss i vårt arbete för att sänka koldioxidavtrycket. Vårt mål är nämligen att sänka de svenska koldioxidutsläppen med 1 procent. Att stödja oss i den visionen genom att upphandla våra produkter till skolor och sjukhus skulle kunna vara en del av det.

Havredals1_900.jpg

Produktutvecklaren Natasha Kamerlin och medgrundaren Jens Johnsson testar växtbaserade "mejeriprodukter" från Havredals och andra producenter.