Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Vård- och omsorgsprogrammet gör dig redo för både jobb och studier

Är du intresserad av människor och vill ha ett kvalificerat jobb direkt efter studenten? Då ska du gå vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet. Eleverna Amal Mohamed, Ida Rådman, Qorimot Owolabi och Oliver Paz är ute på sin sista praktik. I juni tar de yrkesexamen och chanserna att få jobb är stora. Dessutom är flera av dem behöriga att söka utbildningar på universitet och högskola.

Eleverna Amal Mohamed, Ida Rådman, Qorimot Owolabi och Oliver Paz är ute på sin sista praktik inom vård- och omsorgsprogrammet.
Eleverna Amal Mohamed, Ida Rådman, Qorimot Owolabi och Oliver Paz är ute på sin sista praktik inom vård- och omsorgsprogrammet.

– Jag tycker det är smart att välja vård- och omsorgsprogrammet. För då har man ett yrke efter studenten. Det är jättebra säger Qorimot Owolabi, elev Lundellska skolan.

Praktik ger erfarenhet och möjlighet till extrajobb

Under utbildningen lär sig eleverna om anatomi och fysiologi, hälso- och sjukvård, psykiatri och mycket annat. Vanlig klassrumsundervisning blandas med praktiska moment. På Lundellska skolan finns ett välutrustat metodrum med bland annat sjukhussängar, övningsdockor och annan utrustning som eleverna övar på.

På yrkesprogram brukar det vara 15 veckors praktik men på Lundellska skolans vård- och omsorgsprogram har eleverna praktik i 19 veckor. I årskurs 1 och 2 är de inom äldreomsorgen, hemtjänsten och på LSS-boenden. I årskurs 3 har eleverna åtta veckors praktik på Akademiska sjukhuset. Hälften av tiden är de på psykiatrin och hälften av tiden på akutmottagningen.

– Nu är jag på psykiatrin. Det är min bästa praktikplats hittills. Jag arbetar tillsammans med sköterskor, läkare och överläkare och alla har olika uppgifter. Det är jätteintressant, säger Amal Mohamed, elev Lundellska skolan och fortsätter:

– Jag gillade att vara inom hemvården och äldrevården också. Och jag jobbar fortfarande extra på äldreboendet där jag hade praktik.

kollage_portratt_VO-elever.jpg

Eleverna Qorimot Owolabi, Oliver Paz, Ida Rådman och Amal Mohamed är ute på sin sista praktik inom vård- och omsorgsprogrammet.

Utbildningen förbereder dig för jobb och fortsatta studier

Vård- och omsorgsprogrammet leder till en yrkesexamen och det går att jobba som undersköterska, skötare eller liknande. Eleverna erbjuds att läsa kurser som ger en mer omfattande högskolebehörighet. Då är de behöriga att söka många olika utbildningar, bland annat sjuksköterske-, lärar- och socionomutbildningen.

– Jag vill jobba några år som undersköterska innan jag pluggar vidare. Sedan vill jag utbilda mig till sjuksköterska och i framtiden kanske jag läser vidare till barnmorska, säger Ida Rådman, elev Lundellska skolan.

Möjligheterna att få jobb som undersköterska är stora och det finns många olika typer av arbetsplatser att välja mellan. De flesta som går vård- och omsorgsprogrammet har ett jobb direkt efter studenten. Många får sin första anställning på någon av praktikplatserna de haft under utbildningen.

– Du är nästan garanterad jobb när du har pluggat klart. Och sedan kan du jobba och plugga samtidigt, om du vill. Du får större frihet, säger Oliver Paz, elev Lundellska skolan.

Bra att veta om yrkesprogram

Vård- och omsorgsprogrammet är ett av de 12 nationella yrkesprogrammen. Du som går ett yrkesprogram kan få ett kvalificerat jobb direkt efter studenten. Du kan plugga vidare på universitet eller högskola. Och bäst av allt, du kan kombinera dina intressen med studier och utbilda dig till något som du verkligen är intresserad av.

På ett yrkesprogram lär du dig ett yrke från grunden. Du har praktik under utbildningen, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL). Genom praktiken kan du knyta kontakter som du har nytta av när du söker jobb.

Du kan läsa kurser på ett yrkesprogram som ger dig grundläggande högskolebehörighet. Det betyder att du kan studera vidare på universitet eller högskola när du har gått ett yrkesprogram på gymnasiet.

Läs mer om yrkesprogram