Välkommen att fira den internationella Romadagen

Fredag 8 april firas den internationella Romadagen över hela världen till minne av den första internationella romska kongressen som hölls i London 8 april 1971. Uppsala kommun uppmärksammar dagen med ett evenemang på Kulturpunkten i Gottsunda centrum.

Romska flaggan: blå och grön botten med en form av röd cirkel på
Den romska flaggan.

Du är varmt välkommen till Kulturpunkten i Gottsunda centrum fredag 8 april för att fira och uppmärksamma den internationella Romadagen. Det är fri entré.

16.30 Kulturpunkten öppnas

18.00 Invigningstal av Patrik Hedlund (S) förste vice ordförande i kulturnämnden

Emilia Huczko och Ketty Demeter framför den internationella romska hymnen ”Gelem gelem”

Föreläsning med Emilia Huczko, samhällsvägledare med romsk språk- och kulturkompetens i Uppsala kommun, ”Den romska historien och varför är det viktigt att fira den internationella Romadagen”

Kaffe och tårta serveras

19.30 Avslutning

På Kulturpunkten finns även Bibliotek Uppsalas bokbord med romsk litteratur för barn, unga och vuxna. Upplandsmuseet är också med och kommer att sälja boken ”Romska Röster” till ett specialpris vid detta tillfälle. Du kan titta på en utställning av romska dräkter. Du kan mingla och prata om livet förr och nu.

Romer är en av Sveriges nationella minoriteter

Den internationella Romadagen är ett tillfälle att fira den romska kulturen och öka medvetenheten om antiziganism, den specifika typen av rasism som riktas mot romer.

I Sverige har romer funnits åtminstone sedan 1500-talet. Romer är en av de fem nationella minoriteterna i Sverige och språket romani chib är ett av minoritetsspråken.

Uppsala kommun har varit en utvecklingskommun för romsk inkludering och fortsätter arbeta för att stärka den nationella minoriteten romers mänskliga rättigheter, bland annat genom ett samarbete med föreningen Fredens Hus.

Den internationella Romadagen firas över hela världen till minne av den första internationella romska kongressen som hölls i London 8 april 1971. Den romska flaggan i blått och grönt med det röda hjulet symboliserar rörelse och förändring.

Läs hur Uppsala kommun arbetar för dig som tillhör den nationella minoriteten romer.