Utbildningsminister Anna Ekström besökte Utbildnings- och jobbcenter Boländerna

I det nyinvigda Utbildnings- och jobbcenter i Boländerna har stora delar av Uppsala kommuns verksamheter inom arbetsmarknad och vuxenutbildning samlats under ett och samma tak. Hit kom utbildningsminister Anna Ekström på besök för att få veta mer om vuxenutbildning och arbetsmarknadsinsatser som bedrivs här, och samtala med representanter för olika verksamheter och utbildningar.

Interiörbild från cykelverkstaden där utrustning och verktyg finns för att reparera cyklar.
Utbildningsminister Anna Ekström samtalar med driftledare Henrik Brunnberg och studierektor Christian Nordgren.

Svenska och yrkeskunskaper i kombination skapar goda förutsättningar

Kunskaper i svenska behövs för att komma ut i egen försörjning. Samtidigt kan yrkesutbildning och praktik bidra till att skapa bättre förutsättningar och motivation för att lära sig svenska. Vid besöket mötte utbildningsministern elever som studerar svenska med vårdinriktning. Flera elever som redan arbetar inom vården parallellt med studierna berättade att det är extra motiverande att studera svenska när de direkt får användning för kunskaperna. De uppskattade också möjligheten att kunna ta med frågor tillbaka till klassrummet och få stöd inför olika arbetssituationer.

Individuella planer och validering av kompetens

Uppsala kommun satsar på individuellt anpassade heltidsplaner där ordinarie sfi-undervisning kompletteras med insatser utifrån deltagarens tidigare arbetslivserfarenhet, intressen och motivation. Utbildningsminister Anna Ekström fick en beskrivning av hur kommunen kontinuerligt vidareutvecklar arbetet med heltidsplaner, exempelvis med bättre stöd till mottagande arbetsplatser och kurser för handledare.

En viktig fråga för att kunna ta tillvara människors kompetens är validering av kunskaper. Det är bra både för individen som snabbare kan komma ut i arbete och för arbetsgivare som behöver rekrytera personal. Vuxenutbildningen i Uppsala arbetar medvetet med validering, bland annat i samverkan med Vård- och omsorgsförvaltningen.

Praktiska verksamheter skapar nytta på flera plan

Som avslutning på besöket fick utbildningsminister Anna Ekström en kort rundvandring i några av de praktiska verksamheterna, särskilt cykelverkstaden. Också praktiska verksamheter ingår i heltidsplanen. Här får deltagarna möjlighet till både konkret arbete och kompetensutveckling men också till att träna svenska i trygg miljö. Det praktiska arbetet skapar allmännytta – som när cykelverkstaden servar cyklar som används inom den kommunala hemvården – men är också ett verktyg för att bygga trygghet och självförtroende inom både svenska och yrkesliv.

Mer information:

Ulrika Grönqvist, vuxenutbildningschef