

– Det är helt rätt att Jälla är nominerad till årets transportskola. För det är en så bra skola. Och bra lärare som har lång erfarenhet av branschen, säger Linus Widén, elev på fordons- och transportprogrammet inriktning transport.
Linus Widén går i årskurs 3 och i juni tar han studenten. Med sig i bagaget har han då B-, C- och CE körkort och yrkeskompetensbeviset som krävs för att arbeta som yrkesförare. Och han har lärt sig att köra truck, lasta och lossa olika typer av gods och hantera kranar på upp till 18 ton per meter. Så Linus är väl rustad för jobb i transportbranschen.
Linus, Elin, Elin och William går sista året på fordons- och transportprogrammet med inriktning transport. Alla har redan jobb på gång.
Transportbranschen behöver anställa fler
Fordons- och transportutbildningen är populär bland elever och det är bra. För det är brist på yrkeschaufförer och bristen ser ut att hålla i sig åtminstone tio år framöver.
– Alla i min klass har jobb på gång. Vi knyter kontakter med folk i branschen när vi är på praktik. Det känns tryggt att veta att om man sköter sig på praktiken så är det ganska lätt att få jobb, säger Linus Widén.
Nya lokaler och eget område att öva på
I augusti flyttade transportutbildningen in i nybyggda lokaler med en rymlig fordonshall och olika typer av undervisningslokaler. Runt lokalerna finns stora ytor att öva på och ytorna är utformade för transportutbildningen. Elever och lärare uppskattar allt det nya.
– Det här är så nära perfektion man kan komma. Vi har stora fina lokaler. Utanför dörrarna kan vi ha körövningar på vår egen grusplan. Och när det är 15 grader kallt kan vi flytta in undervisningen och till exempel utbilda tekniskt, säger Robin Nielsen, lärare på transportutbildningen.
Eleverna lär sig genom verkliga uppdrag
Transportutbildningen samarbetar med de andra programmen på Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Transporteleverna brukar till exempel köra kakel åt bygg- och anläggningsprogrammet och hästgödsel och spån åt naturbruksprogrammet.
– Genom samarbetet med de andra programmen får våra elever lösa verkliga uppdrag. De får ta ansvar för transporterna, från start till mål. Det är lärorikt och vi vet att de gillar det, säger Robin Nielsen.
Har höga ambitioner
Lärarna på transportutbildningen har själva jobbat som yrkeschaufförer och de känner branschen väl.
– Vi är glada för nomineringen till årets transportskola som vi har fått av Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd. Tyvärr tog en annan skola hem utmärkelsen i år men vi fortsätter sträva efter att vara landets bästa. Det gör vi på många sätt. Bland annat jobbar vi nära branschen och satsar mycket på innovation. Vi arbetar med lastväxlare för att eleverna ska bli breda kunskapsmässigt, säger Robin Nielsen.
Robin Nielsen berättar också att de arbetar med att stärka elevernas studieteknik. För transportutbildningen är ganska teoretiskt krävande. Och det är tydligt att Robin och hans kollegor når fram med sitt arbete.
– Det är aldrig jobbigt att åka till skolan. Det är kul för vi har en så bra gemenskap mellan elever och lärare. Så det känns mer som en familj än en skola. Och lärarna får in mycket verklighet i undervisningen, säger Elin Rikner, elev på fordons- och transportprogrammet inriktning transport.
Bra att veta om yrkesprogram
Fordons- och transportprogrammet är ett av de 12 nationella yrkesprogrammen. Du som går ett yrkesprogram kan få ett kvalificerat jobb direkt efter studenten. Du kan plugga vidare på universitet eller högskola. Du kan starta eget företag. Och bäst av allt, du kan kombinera dina intressen med studier och utbilda dig till något som du verkligen är intresserad av.
På ett yrkesprogram lär du dig ett yrke från grunden och du har stor chans att få ett jobb direkt efter studenten. Du har praktik under utbildningen, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL). Genom praktiken kan du knyta kontakter som du har nytta av när du söker jobb.
Du läser kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet. Det betyder att du kan studera vidare på universitet eller högskola när du har gått ett yrkesprogram på gymnasiet.