Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Pressmeddelande

Uppsala kommuns hedersstipendium till Adiam Kubrom och Yared Tekeste

24 november fattade kulturnämnden beslut om vilka som ska få Uppsala kommuns hedersstipendium 2022. Stipendiet går i år till Adiam Kubrom och Yared Tekeste.

Yared Tekeste och Adiam Kubrom har drivit Uppsala Reggaefestival i drygt 20 år. Här tillsammans med dottern Malayka.
Yared Tekeste och Adiam Kubrom har drivit Uppsala Reggaefestival i drygt 20 år. Här tillsammans med dottern Malayka.

– Ett enigt stipendieutskott föreslog kulturnämnden att tilldela Uppsala Reggae Festivals Adiam Kubrom och Yared Tekeste hedersstipendiet i år. De har i många år utvecklat festivalen och är strålande ambassadörer för Uppsala i och med sina många internationella kontakter, säger Elisabeth Ståhle, sammankallande i kulturnämndens stipendieutskott.

I drygt 20 år har paret Adiam Kubrom och Yared Tekeste drivit Uppsala Reggae Festival, av kärlek till musiken och människorna som möts kring den. De senaste åren har Fyrishov i Uppsala varit spelplatsen för festivalen. Under pandemin hittades lösningar som streaming och delad festival där både Kingston, Jamaica och Uppsala kunde se varandras spelningar. Uppsala Reggae Festival har upprättat en värdegrund som ska genomsyra all verksamhet. Den bygger på att ha besökarna i fokus, samhörighet, ödmjukhet, positiv energi, säkerhet, trivsel och nolltolerans mot narkotika. Adiam Kubrom och Yared Tekeste har haft stor betydelse för Uppsalas utveckling till en internationell kulturstad med många bottnar. 

Kulturnämndens motivering

Uppsala kommuns hedersstipendium 2022 tilldelas Adiam Kubrom och Yared Tekeste för deras mångåriga gärning att bjuda in världen till Uppsala och ge uppsalaborna möjligheten att delta i en inkluderande musikfestival av hög kvalitet. Uppsala Reggae Festival är Skandinaviens största festival och mötesplats i sin genre, och en av Europas främsta. Med värme och generositet är Adiam Kubrom och Yared Tekeste uppskattade ambassadörer för Uppsala och musikgenren reggae, ständigt måna om att utveckla evenemanget till en trygg och spännande mötesplats för såväl gammal som ung. Adiam Kubrom och Yared Tekeste har varit betydelsefulla, uthålliga förebilder och har under 25 år varit en viktig kraft i Uppsalas kulturliv. För det vill kulturnämnden visa sin tacksamhet och uppskattning.

För mer information