Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Platser upplysta i orange uppmärksammar våld mot kvinnor

Den 25:e november uppmärksammar vi FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, Orange Day. Det gör vi genom att lysa upp platser och byggnader i orange runtom i Uppsala.

Bild på gata I Uppsala som har lampor som lyser i färgen orange
Flera platser i Uppsalas lyser i orange under ”Orange Day” 25 november - för avskaffandet av våld mot kvinnor.

Den 25 november lyser Uppsala kommun tillsammans med andra aktörer upp platser runt om i Uppsala i färgen orange. Att delta i Orange Day är ett sätt att uppmärksamma frågan om våld mot kvinnor i nära relationer.

– Genom att lysa upp platser och byggnader i Uppsala i orange signalerar vi en hoppfullhet om att våldet mot kvinnor och flickor ska upphöra. Vi uppmärksammar både det arbete vi gjort, och det vi gör i arbetet mot våld i nära relationer. 25 november är också en dag då vi minns alla kvinnor och flickor som dött till följd av våldet, säger Sofia Venemalm, strateg med ansvar för våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.

Uppsala i orange

FN:s generalförsamling instiftade Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor 1999. 2008 startade FN:s dåvarande generalsekreterare kampanjen ”Orange Day”. En dag då människor världen över engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet genom att lysa upp kända byggnader i orange, eller genom att ha på sig kläder i orange. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

– Uppsala kommun arbetar mot våld i nära relationer och våld mot kvinnor och flickor på många sätt. En stor del i arbetet mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck, handlar om att sprida kunskap och höja medvetandet om de här frågorna om arbetet vi gör och vilken hjälp som finns att få. En del av arbetet vi genomfört under året handlar därför om kompetenshöjande insatser för personal och information till medborgarna, säger Sofia Venemalm. 

De här platserna lyser i orange 25 november i Uppsala

 • Infartsbollarna in till Uppsala
 • Pelarekarna i Stadsträdgården
 • Nybron
 • Dombron
 • Eddaspången
 • Påvel Snickares gränd
 • Forumsoffan 
 • Stenhammarsparken i Gottsunda  
 • Fyrishov
 • Stadshuset         
 • Uppsala Stadsteater (i regi av Uppsala Stadsteater)

Läs mer om Uppsala i orange 25 november 

Vad är våld i nära relationer?

Våld i nära relationer är ett samlingsbegrepp. Det omfattar fysiskt, psykiskt och sexuellt våld samt olika former av hot, utnyttjande och förtryck. Våld kan drabba alla, men vissa grupper är mer utsatta än andra. 

Barn i familjer där det förekommer våld riskerar allvarlig fysisk och psykisk ohälsa. I Sverige är det straffbart att låta barn bevittna våld i nära relationer.

Läs mer om Uppsala kommuns arbete mot våld i nära relationer  

Det finns stöd och hjälp att få

Både den som blir utsatt för våld och den som utövar våld kan få hjälp.

Här hittar du kontaktvägar till stöd och hjälp

Upplysta platser har energieffektiv LED-belysning

De flesta platser som Uppsala kommun lyser upp i orange 25 november är platser som är upplysta varje dag. Övriga dagar lyser lamporna i ett varmgult sken. Det drar inte mer el att lysa upp i färgen orange. 

Läs mer om hur Uppsala kommun arbetar med hållbar energiförsörjning