Uppsala är årets eHälsokommun

Uppsala kommun har utsetts till Sveriges eHälsokommun 2022. Uppsala får utmärkelsen för sina satsningar med syfte att stärka brukares och medarbetares digitala kompetens.

Glada representanter från Uppsala kommun
Glada representanter från Uppsala kommun tar emot utmärkelsen Sveriges eHälsokommun 2022. Från vänster: Anna-Terese Sporrong, Onur Kaplan, Ulrika Weslien, Noah Hamad och Anna Lennartsson. Fotograf: Anna Sigvardsson

Utmärkelsen Sveriges eHälsokommun delades på tisdagen ut på Vitalismässan i Göteborg. Juryn har särskilt tittat på hur Uppsala kommun på ett inkluderande sätt utbildat medarbetare och brukare. Men även på vård- och omsorgsförvaltningens arbete med struktur och organisation för digitalisering.

- Vi är väldigt glada och stolta för att ha fått den här utmärkelsen. Det känns särskilt bra att vi får den på grund av vårt arbete med att främja inflytande och delaktighet för dem vi är till för. Digital inkludering för personer med funktionsnedsättning och äldre är oerhört viktigt, inte minst ur demokratisynpunkt, säger Lenita Granlund, direktör för vård- och omsorgsförvaltningen.

Utmärkelsen Sveriges eHälsokommun delades på tisdagen ut på Vitalismässan i Göteborg. Priset är äran och 50 000 kronor.

Motiveringen till Uppsalas utnämning

”Med ökad tydlighet, utvecklade arbetssätt och invånares behov i centrum har man tagit stora steg på väg mot en mer modern och individanpassad vård och omsorg.

En kommun som på ett metodiskt sätt byggt ut sin infrastruktur och genomfört omfattande kompetenslyft hos brukare och medarbetare.

En kommun där användarnas behov, drivkrafter och förmågor är utgångspunkten för verksamhetsutvecklingen, inte tekniken eller systemen.

En kommun som ser tillgång till modern teknik som en fråga om demokrati och delaktighet – en självklarhet för alla.

För ett strukturerat, värderingsdrivet och inspirerande arbete, priset till Sveriges eHälsokommun går till Uppsala kommun.”

Om Sveriges eHälsokommun

Sveriges eHälsokommun är en utmärkelse som uppmärksammar kommuner som använder digitaliseringens möjligheter för att uppnå en god och jämlik hälsa och stärka invånarnas självständighet och delaktighet i samhället.

Sveriges eHälsokommun delas ut av Vitalis i samarbete med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Föreningen Sveriges Socialchefer (FSS), Funktionsrätt Sverige, Vårdförbundet samt Myndigheten för delaktighet.