Gemensamma insatser för att stötta unga under valborgshelgen

Det är inte ovanligt att valborgshelgen blir den första kontakten med alkohol eller droger för våra ungdomar. Vid valborg samordnar Uppsala ungdomsjour sociala insatser tillsammans med polisen, nattvandrarföreningar och volontärer.

4 nattvandrare på stan

I år när valborg infaller på en helg och firandet varit inställt de senaste två åren, räknar vi med extra stor uppslutning i Uppsala på sista april.

– Tillsammans med både polis och frivilliga aktörer jobbar Uppsala kommun förebyggande för att ungdomar inte ska blir utsatta för olyckor och brott. På valborg möter du oss från Uppsala ungdomsjour i vimlet. Vi har också personal på plats i Stadshuset. Vid Resecentrum finns personal från vårt Stödcentrum för unga brottsutsatta. Här finns även ungdomsmottagningarnas kuratorer att prata med, berättar Hilde Wiberg, enhetschef för Ungdomsjouren Uppsala kommun.

Samverkan med nattvandrarföreningar

Under valborg samverkar Uppsala ungdomsjour med alla nattvandrarföreningar runt om i Uppsala.

– Vi har bland annat fältsekreterare från Ungdomsjouren som tillsammans med nattvandrare åker runt på motorcykel. På så sätt når vi lätt platser där vuxennärvaron är låg och oro finns för att unga far illa. Som socialtjänst finns vi även på plats inne på Polishuset för att snabbt kunna möta upp ungdomar och deras vårdnadshavare vid händelse av brott, säger Hilde Wiberg.

Prata med dina barn om alkohol och droger

Som vårdnadshavare kan festligheter som valborg kännas som en orolig tid. Det är svårt att ha koll på vad ens barn gör.

– Det är viktigt att vi pratar med våra barn om alkohol och droger och uppmärksammar dem på riskerna som de kan utsätta sig själva eller andra för. Håll kontakten med ditt barn under dagen och kvällen. Och våga sätta gränser, säger Hilde Wiberg.

Ungdomsjourens tips till föräldrar inför valborg

• Prata med ditt barn om alkohol och droger.
  • Prata om valborgsfirandet genom att vara nyfiken och lyssna in ditt barn.
  • Var tydlig med gränser och köp inte ut alkohol.
  • Håll kontakten med ditt barn under dagen och kvällen.
  • Samarbeta med andra föräldrar och sätt gemensamma regler.
  • Här finns mer tips och stöd om hur du som förälder kan sätta gränser kring alkohol: www.tänkom.nu

Vuxenvandra tillsammans med Ungdomsjouren på valborg

Vill du vara med och vuxenvandra under valborg?

Ingen föranmälan krävs och alla som deltar får låna en orange jacka. Vi samlas inne på Stadshuset och går sen ut på stan tillsammans.

Du som deltar går med andra i en grupp om minst tre personer. Du deltar bara så länge du själv vill och kan.

Samling inne på Stadshuset:
Fredag 29 april 19.00
Lördag 30 april 13.00 och 19.00