Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Ungdomar vill att fler vuxna på stan agerar på händelser

I centrala Uppsala finns det kommunala ordningsvakter med ungdomsfokus. Ordningsvakterna arbetar relationsskapande, uppsökande och i nära samverkan med ungdomsjouren och fritidsgårdarna i city. I februari genomfördes en workshop tillsammans med ungdomar på fritidsgården Genomfarten. Temat var ungdomars trygghet i city.

Bord med spel och frukt
Kreativt arbete med lösningar för ett tryggare Uppsala.

På workshopen fick ungdomar i åldrarna 14-17 år själva sätta ord på vad som gör dem trygga eller otrygga i city. De fick även komma med lösningar för att skapa ett tryggare Uppsala för ungdomar.  
 
Förslagen som kom fram handlade bland annat om ungdomsgäng, miljö, ordningsvakter och civilkurage.  
 
- Ungdomarna berättade att de känner sig tryggare av vuxnas närvaro men att det inte räcker med bara närvaro. Som vuxen är det viktigt att du lyssnar och visar på gott föredöme genom ditt beteende och språk. Du behöver även agera när det behövs. De kommunala ordningsvakterna och Ungdomsjourens fältarbetare fick mycket beröm av ungdomarna men alla vuxna behöver bli bättre på att ta ett ansvar. Efter två år av pandemi kanske vi behöver lära om och ta vårt civilkurage på större allvar, säger Johanna Thorpe, utvecklingsledare brottsförebyggande arbete på Uppsala kommun. 
 
Målet med workshopen var att fånga upp ungdomarnas egna tankar och känslor kring deras upplevda trygghet och ge tjänstemännen insikter för det fortsatta arbetet för ungdomars trygghet i city. 
 
Läs gärna mer om hur kommunen arbetar för din trygghet och säkerhet