Umgås, få stöd och plugga sfi på Gottsunda familjecentral

Alla familjer är välkomna till Gottsunda familjecentral. Där kan de besöka öppna förskolan, få råd och stöd kring sitt föräldraskap och träffa sjuksköterskor från barn- och mödravården. Dessutom kan föräldralediga plugga svenska för invandrare (sfi). Gottsunda familjecentral invigdes 5 maj.

Rahma
Rahma är en av de som ofta besöker öppna förskolan i Gottsunda.

– Vi märker att föräldrar tycker att det är enkelt att ta sig hit och de uppskattar att det är många verksamheter samlade på ett ställe, säger Anna Hanning, chef för öppna förskoleverksamheten i Uppsala kommun.

Familjecentralen ligger tre trappor upp i Gottsunda centrum. Den har haft öppet sedan januari och invigdes officiellt 5 maj. Gottsunda familjecentral är Uppsalas sjätte familjecentral och den andra som är samlokaliserad där kommunen och Region Uppsala samarbetar.

Under samma tak finns öppna förskolan, familjeenheten, vårdcentral med barn- och mödravård och sfi för föräldralediga. Det som är unikt för Gottsunda familjecentral att föräldralediga kan plugga svenska för invandrare (sfi).

Rahma tipsar andra familjer om öppna förskolan

En av de föräldrar som besöker Gottsunda familjecentral regelbundet är Rahma.

– Det är tryggt att kunna ta med barnen hit och samtidigt gå en kurs, säger Rahma.

Hon berättar att hon brukar tipsa andra familjer om öppna förskolan Kristallen, som är en del av familjecentralen.

– Jag är jättetacksam för öppna förskolan och brukar rekommendera mina vänner att komma hit. Det viktiga är att våga ta steget och lära sig något nytt, säger Rahma.

Besök Gottsunda familjecentral

På Gottsunda familjecentral samarbetar öppna förskolan, familjeenheten, mödravårdscentralen, barnhälsovårdscentralen och sfi för föräldralediga för dig och ditt barns hälsa och välmående.

Öppna förskolan heter Kristallen. Du som är förälder kan komma till öppna förskolan med ditt barn tills barnet börjar förskoleklass. Du träffar andra föräldrar samtidigt som ditt barn kan leka.

På öppna förskolan kan du också träffa sköterskor från mödravårdscentralen och barnhälsovårdscentralen och familjebehandlare från familjeenheten vissa dagar. Du kan ställa frågor och boka tid för samtal.

Du som är föräldraledig kan plugga svenska för invandrare (sfi) i familjecentralens lokaler. Det är lärare från Utbildnings- och jobbcenter som undervisar i sfi.

Har du långt till Gottsunda? Då kan du besöka någon av Uppsalas andra familjecentraler i stället.

Här ser du var de finns .