Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

På Tjejsnack i Gottsunda blir tjejers idéer verklighet

Varje fredagskväll deltar femton tjejer i åldrarna 12-16 år i Tjejsnack på Gottsunda dans & teater. Tjejsnack är en öppen verksamhet där deltagarna själva får komma med idéer på teman, workshops, aktiviteter, gäster och samtalsämnen.

Tjejer som deltar i aktiviteten tjejsnack
"Tjejsnack ger oss något roligt att se fram emot", säger Mielat Teklu Atsbaha och Zelal Altas som deltar på Tjejsnack i Gottsunda varje fredag.

Fjorton tonårstjejer har samlats för fredagskvällens aktivitet ”Tjejsnack,” i Gottsunda. Stämningen är glad och upprymd.

– Jag har sett fram emot Tjejsnack hela veckan! Ikväll ska vi ta bussen ner på stan och gå på rundtur i Uppsala. Det ska bli kul att se historiska byggnader. Sen ska vi äta på ett fik där allt på menyn innehåller choklad. Jag älskar choklad, säger 14-åriga Zelal Altas glatt.

Tjejsnack är en öppen verksamhet för tjejer i Gottsunda i åldrarna 12-16 år. Tjejsnack drivs av den ideella föreningen Gottsunda Dans & Teater och är finansierat genom projektstöd från Uppsala kommuns kulturförvaltning.

Dramapedagogen Isabella Dahlberg leder Tjejsnack tillsammans med kollegan Karen Monie, pedagogisk ledare och dramapedagog. 

– Vi träffar tjejerna under två timmar varje fredag på Gottsunda dans & teater. Första delen av kvällen innehåller oftast en workshop och andra delen samtal och fika. Ibland har vi gästföreläsare och ibland håller vi ledare i ett pass i dans eller drama, berättar Isabella Dahlberg.

Ledarna samlar in förslag från tjejerna kring teman, workshops, aktiviteter, gäster och samtalsämnen.

– Sen kollar vi vad som är möjligt att genomföra. I dag ska vi fika tillsammans och ha det mysigt, men vid andra tillfällen lyfter vi tyngre ämnen, berättar Karen Monie.

Grundtanken med Tjejsnack är att stärka tjejer i Gottsunda.

– Gottsunda har länge klassats som ett särskilt utsatt område. Det är mycket fokus på killar i området och satsningar för att minska gängkriminalitet. Tjejerna försvinner lätt i den diskussionen. På Tjejsnack får tjejerna känna att de har möjlighet att påverka innehållet och att deras idéer blir verklighet. Det är viktigt och stort, säger Isabella.

Karen menar att Tjejsnack inte bara handlar om att prata om tunga saker.

– Vi vill att deltagarna ska känna sig upplyfta efter att ha varit här. Att de ska ha fått fördjupad förståelse i ett ämne. Här får de prata och hitta nya kompisar. Och viktigast av allt, här får de skratta och ha roligt, säger Karen.

16-åriga Mielat Teklu Atsbaha och 14-åriga Zelal Altas har båda varit med sen Tjejsnack startade 2020. De berättar engagerat om att de fått prova på att binda blombuketter och skriva skönlitterärt. Något de särskilt uppskattat är de olika mat-temana de haft.

– Vi har fått äta både asiatisk, italiensk, amerikansk och brittisk mat. Sen har vi haft quiz om länderna och matkulturen, berättar Mielat.

De har också gillat när det kommit gästföreläsare.

– Jag önskade att få lära sig mer om Taekwondo. Då bjöd ledarna in Bodil Frick till oss. Hon höll i en workshop och berättade om Thaiboxning och sitt liv. Vi har också fått träffa en kvinna från Iran som är kläddesigner. Det var också jätteintressant och inspirerande, säger Mielat.

Vad tycker ni om att det bara är tjejer som får komma på Tjejsnack?

– Om killar skulle vara med tror jag att de skulle ta sig frihet att ta mycket plats. När det bara är tjejer är vi är bra på att dela upp utrymmet mellan oss och alla får komma till tals, säger Zelal och får medhåll av Mielat, som vill fortsätta vara bara tjejer. 

Efter en rundtur på stan där gruppen bland annat passerar Carolina Rediviva, Universitetsaulan och Domkyrkan, kommer de fram till caféet där ledarna har bokat bord.

Tjejerna blir indelade i grupper och får tillsammans svara på frågor i en frågesport om Uppsala. ”I vilken byggnad finns Silverbibeln?”, ”Vilken är Uppsalas äldsta byggnad?” och ”Vilket är det näst största torget i Uppsala?” Tjejerna diskuterar sig fram. Frågorna är svåra, men det är värt att försöka, eftersom grupperna med flest rätt svar vinner ett ätbart pris.

Efter ett tag får tjejerna in sina beställningar. Våfflor, amerikanska pannkakor och crêpes med choklad, glass och bär, gör ingen besviken.

Vad är det bästa med Tjejsnack?

– I stället för att sitta hemma och kolla på mobilen eller TV, så ger Tjejsnack mig något att se fram emot. Man glömmer allt och har bara roligt. Det är en plats för oss tjejer där det är tryggt, där vi kan vara bekväma och våga prata om allt, säger Mielat.  

För Zelal kändes fredagar som vilken dag som helst i veckan innan hon började på Tjejsnack.

– Nu är fredagar en dag då jag ska få göra något kul. Vi får vara med om en massa roligt. Jag lär mig nya saker varje gång och går därifrån lite klokare än när jag kom. Tjejsnack ger mig erfarenheter och minnen för livet, säger hon.