Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Tio miljarder till fyrspår – planeringen för Södra staden och spårväg fortsätter

Regeringen meddelade på onsdagen att man satsar nära 10 miljarder på byggandet av fyra spår mellan Uppsala och länsgränsen mot Stockholm. Det innebär att Uppsala kommuns arbete för 33 000 nya bostäder, spårväg och tågstationer inom det så kallade fyrspårsavtalet fortsätter som planerat.

Ett tåg som far igenom landskapet.

Trafikverket kommer i den kommande nationella planen för transportinfrastruktur mellan 2022 och fram till 2033 att avsätta nära 10 miljarder kronor för utbyggnad av ytterligare två spår mellan Uppsala och länsgränsen mot Stockholm, en ny järnvägsstation i Bergsbrunna söder om Uppsala och ombyggnation av Uppsalas nuvarande järnvägsstation.

Därmed infriar regeringen sin del i det så kallade fyrspårsavtalet som slöts 2018 mellan Uppsala kommun, Region Uppsala, Knivsta kommun och staten.

– Det är glädjande att regeringen nu skjuter till de resurser som krävs för att fyra spår ska bli verklighet i tid i enlighet med det avtal vi haft med staten. Detta kommer möjliggöra fler jobb, bostäder och utveckling i Uppsala och att tågen går i tid så att alla som pendlar kan få ihop livspusslet, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Uppsala kommuns delar i avtalet är att se till att det byggs 33 000 bostäder i de södra stadsdelarna, och en spårväg mellan Uppsala centrum och Bergsbrunna. 

– Nu när vi har fått beskedet från staten är det viktigt att Uppsalaborna inkluderas i arbetet framöver. Fyrspår är inte bara en betydande satsning för Uppsala och Stockholm, utan även för Norrland och hela Sveriges utveckling, säger Mohamad Hassan (L), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

– Tre miljarder från staten till spårvagn och nu tio miljarder till vår järnväg! Nu blir det åka av, hållbart! Dubbelt grattis till Uppsala, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Läs mer om fyra spår Uppsala

Fyra spår Uppsala