

– Det är roligt att folk tar del av det vi skriver och ställer frågor. Vi trodde att det skulle komma in skämtfrågor. Men vi får många genuina frågor och vi gör vårt bästa för att besvara dem, säger Maja Sandström, elev och representant för elevföreningen Rosens feminister.
Under vecka 6 ordnade elevkåren på Rosendalsgymnasiet en temavecka om relationer, samtycke och schyst sex i samarbete med påverkansutskottet och elevföreningen Rosens feminister. De använde elevkårens konto på Instagram. Där når de i stort sett alla skolans elever. De hade ett nytt tema varje dag och varvade fakta med frågesport. Eleverna kunde också skicka frågor anonymt.
– Det är första gången vi arbetar så här med vecka 6 och vi vill gärna göra det igen. Visst, man blir upplyst kring sex i skolan men vi på elevkåren tycker att man behöver gå in lite mer på djupet i vissa frågor och bryta myter, säger Astrid Gunnarsson, medlem i Rosendalsgymnasiets elevkår.
Systematiskt arbete med likarättsfrågor
– Vi arbetar systematiskt med likarättsfrågor med våra elever. Det handlar bland annat om frågor som relationer, samtycke och schyst sex. Vi samarbetar med en rad organisationer och ordnar föreläsningar och workshoppar för alla elever på skolan. Vi har olika teman för olika årskurser, säger Jeanette Fry, rektor Rosendalsgymnasiet.
På skolan finns en likarättsgrupp med representanter från lärare, skolans ledning och kuratorer. Gruppen har ett nära samarbete med skolans elevkår.
Inför temaveckan vecka 6 tog elevföreningen Rosens feminister kontakt med Jeanette Fry och föreslog att de skulle ordna en föreläsning. Jeanette Fry nappade på förslaget och diskuterade frågan i likarättsgruppen. Det ledde till att skolan anlitade föreläsaren Sandra Dahlén. Hon har jobbat med sexrådgivning i många år, bland annat inom RFSU.
Med elevernas frågor som utgångspunkt höll Sandra Dahlén en föreläsning för eleverna i årskurs 3. Den handlade bland annat om tjatsex, vikten av att ta hand om sig själv i relationer och svartsjuka. Svartsjuka är också temat på en kampanj som Jämställdhetsmyndigheten driver tillsammans med länsstyrelserna och ungarelationer.se. Rosendalsgymnasiet kommer att arbeta vidare med material kopplat till kampanjen som heter Svartsjuka är inte romantiskt.
– Det som jag tycker är häftigt är att vi har jobbat systematiskt med de här frågorna under flera år. Och så nu tar eleverna initiativ till ännu mer och vi arrangerar den här föreläsningen. Vi samarbetar och når ett fint resultat, säger Jeanette Fry.