Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Tack till föräldrar och medarbetare – tillsammans tog vi oss igenom krisen

Uppsala kommuns förskolor och skolor har de senaste veckorna haft en extremt hög personalfrånvaro på grund av coronapandemin och den smittsamma omikronvarianten. Nu när den värsta bemanningskrisen börjar lägga sig vill Uppsala kommun rikta ett stort tack till alla vårdnadshavare och medarbetare som har ställt upp.

Mamma och barn highfivear.
Uppsala kommuns förskolor och skolor har haft en hög personalfrånvaro på grund av den smittsamma omikronvarianten. Nu vill kommunen rikta ett stort tack till alla vårdnadshavare och medarbetare som har ställt upp.

– Tack vare förstående föräldrar och fantastiska medarbetare har vi inte behövt stänga en enda förskola, skola eller fritids, trots att hälften av personalen ibland har varit borta. Att en så stor kommun som Uppsala har kunnat hålla varenda en av sina förskolor och fritidshem öppna är en stor bedrift, säger Helena Hedman Skoglund (L), utbildningsnämndens ordförande.

I ett exceptionellt läge i början av terminen gick Uppsala kommun ut med en allmän vädjan och bad vårdnadshavare att under 10 dagar inte ha barnen på förskola och fritids längre tid än nödvändigt. Uppmaningen fick stor effekt, personalbemanningen räckte till för de barn som var på plats och ingen av Uppsala kommuns över 150 förskolor och fritidshem har behövt stänga på grund av personalbrist under perioden.

– Stort och varmt tack också till alla de vikarier och fasta medarbetare som på kort varsel ryckt in, ställt upp och ställt om för att rädda verksamheten under dessa kritiska veckor, säger utbildningsdirektör Susana Olsson Casas.

Den genomsnittliga sjukfrånvaron inom skolan och förskolan har varit runt 20 procent vilket är mycket högre än normalt. På vissa enheter har det funnits dagar då mer än hälften av personalen varit borta.

– Pandemin är inte över än, men vi hoppas snart se alla medarbetare, barn och elever på plats igen för att kunna fokusera på barnens och elevernas utveckling och lärande, säger Susana Olsson Casas.