Tack för att du väljer biltvätten

För första gången är Uppsala kommun på tio i topplistan av Sveriges bästa biltvättarkommuner. Organisationen Hållbar biltvätt har premierat kommunen för arbetet med att få fler uppsalabor att tvätta bilen i en biltvätt i stället för att tvätta den hemma. Kanske är du en av dem som väljer biltvätten och där med bidrar till en renare miljö i Uppsala?

person tvättar bilen i en gör-det-själv-hall

Varje år sker cirka 15 miljoner biltvättar på gatan, parkeringsplatsen eller garageinfarten enligt statistik från Svenskt Vatten. Och nästan alla vet att det är dåligt för miljön. Det är inte bara schampo och lite smuts det handlar om utan även farliga tungmetaller och olja som rinner ut i våra vattendrag och dagvattenbrunnar. För att få fler uppsalabor att tvätta bilen i en biltvätt har kommunen lagt extra stor fokus på att informera och uppmuntrar oss att välja biltvätten.

- Tack till alla i kommunen som väljer biltvätten, fortsätt med det! Då hjälper vi tillsammans till att hålla vårt grundvatten och våra sjöar rena, säger Emelie Sandström, inspektör på miljöförvaltningen i Uppsala kommun.

Tips när det är dags att tvätta bilen

1. Välj en biltvätt med rening av avloppsvattnet. Reningsanläggningen samlar upp olja och andra föroreningar från tvättvattnet. Fråga om biltvätten som du besöker har en sådan rening.
  2. Välj en miljömärkt biltvätt och använd miljömärkta rengöringsmedel när du besöker en gör-det-själv-hall, de är skonsammare för miljön.

Här kan du läsa mer om fördelarna med att välja biltvätten.

Egentligen är det är ganska enkelt att göra miljön en tjänst och göra så att människor och djur varken behöver bada i eller dricka tungmetaller och gifter. Tvätta din bil i en biltvätt!

Läs mer om initiativet Hållbar biltvätt och utnämningen Årets biltvättarkommun 2022 på hållbarbiltvätt.se.