Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Södra gågatan får prestigefyllt arkitekturpris

Arkitektkontoret Karavan vinner Stenpriset 2022 för sitt jobb med södra gågatan i Uppsala. Priset delas ut av Stenindustriförbundet.

Södra gågatan är anlagd med natursten i olika nyanser.
Estetiskt, hållbart och nyskapande. Södra gågatan prisas av Sveriges Stenindustriförbund.

Stenpriset delas årligen ut av Sveriges Stenindustriförbund till ett projekt i Sverige där natursten använts enligt prisets kärnvärden: estetiskt, hållbart och nyskapande.

– Det har sällan varit enklare att utse en vinnare, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund om utnämningen. 

Priset delas ut i Uppsala i början av februari 2023.

Del i arbetet med att stärka och utveckla innerstaden

– Vi är väldigt nöjda med det arbete som gjorts för att modernisera och tillgängliggöra södra gågatan och bidra till en attraktiv stadskärna för uppsalaborna. Det är glädjande att de som fräschat upp utformningen av gatan med hållbar och återanvändningsbar natursten nu prisas för sitt jobb. Utformningen har hög kvalitet i material och omsorg om detaljer i utförande. Granit är ett material som håller länge och åldras vackert, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Uppsala utvecklas mycket och tar höjd för att växa ännu mer kommande år. Handeln i stadskärnan konkurrerar både med shoppingcentrum i utkanterna av staden och med näthandeln. Därför är det viktigt att stärka innerstadens roll som attraktiv mötesplats med butiker, restauranger, fik och trivsamma gator och torg, för att locka besökare.

– Ombyggnationen av södra gågatan, som är ett av många projekt i innerstaden, är ett led i att fortsätta stärka och utveckla en attraktiv stadskärna, som stödjer möten, stadsliv och näringsliv. Näst på tur är färdigställandet av Stora torget, som beräknas vara klart under våren 2023, säger Helena Brämerson Gaddefors, projektledare på Stadsbyggnadsförvaltningen.

Resultatet av ett gott samarbete

Uppsala kommun och Uppsala City, som representerar näringsidkarna och fastighetsägarna i innerstaden, samarbetar för att skapa en mer attraktiv stadskärna.

– Vi är mycket nöjda med den nya, mer attraktiva utformningen av södra gågatan som bidrar till ökade flöden av människor, etableringar av företag och skapar nya, spännande mötesplatser. Det är i samverkan mellan flera parter som man kan få dessa fina resultat, säger Lisa Thörn, VD på Uppsala City.

Arkitektkontoret bakom stenläggningen är Karavan. Det är Uppsala kommun entreprenad och DI Stensätteri som har utfört arbetet på plats.

Juryns motivering till priset

”För att stadens hjärta ska slå krävs ett ständigt tillflöde av människor som vill vara där. Karavan är kirurgerna som inte bara har förstärkt Uppsalas kroppspulsåder, utan även sett till att den klarar det yttre trycket från en snabbt växande stad genom att ge den en ny gestaltning, med nya och levande funktioner. Stenen har spelat en avgörande roll för att bevara småskaligheten och samtidigt skapa en gemensam rumskänsla åt handelsgatans många olika butiker. Med ett skenbart improviserat mönster i beläggningen har stenen inte bara löst upp flöden, den har även fått utrymme för sin naturliga och unika variation. Uppsala nya gågata är kort sagt estetisk, hållbar och nyskapande i varje detalj.”

 

Läs mer om arbetet med gågatan (uppsala.se)

och Stora torget