Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Skolor hjälper till vid vaccinering

För att få fler 12–15-åringar att vaccinera sig mot covid-19 i Gränby och Gottsunda kom Region Uppsala ut till högstadieskolorna i områdena i december. Skolsköterskorna Marie Larssons och Matilda Wallins arbete bidrog till att 70 elever vaccinerade sig när regionen var på skolorna.

Marie Larsson, skolsköterska Gränbyskolan och Matilda Wallin, skolsköterska Gottsundaskolan
Marie Larsson, skolsköterska Gränbyskolan och Matilda Wallin, skolsköterska Gottsundaskolan

– För oss är det ingen stor sak att organisera en vaccination. Det gör vi flera gånger per termin för stora grupper. Men när regionen skulle komma till våra skolor och vaccinera mot covid-19 var det kort om tid. Det krävde att vi agerade snabbt och pragmatiskt, säger Matilda Wallin, skolsköterska Gottsundaskolan.

Matilda Wallin och Marie Larsson, skolsköterska på Gränbyskolan hade bara ett par dagar på sig att informera kollegor, elever och vårdnadshavare och att ordna med vaccinationslokaler på skolorna. Region Uppsala hade valt just Gottsundaskolan och Gränbyskolan för att det var färre 12–15-åringar som vaccinerat sig mot covid-19 i de områdena jämfört med andra områden i Uppsala.

Matilda Wallin och Marie Larsson upplever inte att det finns en ovilja mot vaccination bland vårdnadshavare i Gottsunda och Gränby. De tror i stället att det handlar om språksvårigheter, viss okunskap och att det är komplicerat att boka vaccinationstid på egen hand.

Det var 70 elever på Gränbyskolan och Gottsunda skolan som vaccinerade sig när regionens vaccinatörer kom till skolorna.

– Jag är jätteglad att det här genomfördes. Det var något positivt som vi gjorde tillsammans. För det är uppenbart att behovet är stort. Många elever kommer till mig nu också och frågar om vaccination och jag visar hur de bokar tid, säger Marie Larsson.

Region Uppsala kommer tillbaka till Gränbyskolan och Gottsundaskolan i februari för att fortsätta arbetet med att vaccinera elever. Då kommer vaccinationer även erbjudas på Ärentunaskolan.