Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Skolan inför nya covid-åtgärder

Den kraftigt ökande smittspridningen av covid-19 påverkar skolornas och förskolornas verksamhet.

Varje förskola och skola uppdaterar sina riskbedömningar och anpassar verksamheten för att hindra smittspridning. Skolorna försöker bland annat undvika att blanda elever från olika klasser och såväl förskolor som skolor försöker ha mycket utomhusaktiviteter.

All språk- och modersmålsundervisning där elever från olika skolor samlas övergår från terminsstarten till fjärr- och distansundervisning. Alla utflykter och kulturevenemang där elever från olika skolor samlas ska undvikas.

Flera gymnasieskolor som har planerat att hålla öppet hus under januari kommer att skjuta upp dessa till senare under vårterminen.

Risk för hög personalfrånvaro

Samtidigt med pandemin sprider sig även vanlig influensa och andra virussjukdomar så här års. Det betyder att ovanligt många i skolans personal kan behöva stanna hemma och att det är svårare att få in vikarier. Det kan påverka verksamheten. Ibland kan det ske förändringar på kort varsel.

– Det är redan ett ansträngt personalläge på flera förskolor och skolor och vi ser en stor risk att frånvaron kommer öka innan den pågående smittvågen når sin kulmen. Vi hoppas att vårdnadshavare och elever har förståelse för att det är ett pressat läge för våra medarbetare just nu, säger utbildningsdirektör Susana Olsson Casas.

Att gå i skolan är viktig för alla barn och Folkhälsomyndighetens huvudregel är att alla skolor ska fortsätta med närundervisning på plats i skolans lokaler. Om det kommer nya rekommendationer eller om det uppstår större utbrott på enskilda skolor har Uppsala kommun beredskap att övergå till distansundervisning.

– Vi följer utvecklingen noga och har löpande kontakt med regionens smittskyddsläkare för att snabbt kunna sätta in nya åtgärder, säger Susana Olsson Casas

Elever, förälder och vårdnadshavare kan hjälpa skolor och förskolor att hålla öppet genom att vara uppdaterade på gällande regler och följa råd och rekommendationer.

  • Stanna hemma om du har symtom på luftvägsinfektion. Var uppmärksam på nya symtom som halsont, snuva, feber, hosta eller sjukdomskänsla.
  • Testa dig om du har symtom. Stanna hemma i väntan på provsvar.
  • Stanna hemma i sju dagar om du bor med någon som har covid-19.
  • Vaccinering mot covid-19 är den effektivaste åtgärden för att stoppa covid-19 och minska risken för allvarligt sjukdom. Därför vill vi uppmana alla som kan att vaccinera sig.

1177.se kan du läsa alla de råd och rekommendationer som gäller just nu.