Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Skogsbruk från luften

Med drönare tänker Airforestry revolutionera skogsbruket genom att gallra skogen på ett nytt och mer hållbart sätt. Bolaget är i uppstartsfas och har redan blivit prisat, uppmärksammat och lockar investerare både från Sverige och internationellt. Enligt vd:n och medgrundaren Olle Gelin började allt av en slump, under en nätverksfrukost på Green Innovation Park i Uppsala.

Test av Airforestrys drönare i en hangar.jpg
Första flygtestet av Airforestrys nyutvecklade drönare.

Olle Gelin_900x600.png

Det är hektiska dagar för Olle Gelin, Airforestrys medgrundare och vd. För några veckor sedan listade tidningen Ny teknik företaget som ett av Sveriges 33 främsta techbolag. Nyss stod han i strålkastarljuset på det stora eventet Slush i Helsingfors och presenterade Airforestry för internationella investerare. Och snart är han en av fyra entreprenörer som representerar Uppsalas heta uppstartsbolag när den nationella konferensen Ignite Sweden Summit hålls på Uppsala Konsert och Kongress. 

– Att hamna på 33-listan är värdefullt, det gör det möjligt för oss att hitta talanger, finansiering och nya samarbeten. Att synas och få utmärkelser är en slags kvalitetsstämpel som underlättar resan framåt. Det motiverar oss att fortsätta vår resa att utveckla skogsbruket och samtidigt främja miljö- och klimatarbetet, säger Olle.

Möttes på Green Innovation Park

Historien bakom Airforestry är ett praktexempel på hur innovativa idéer föds i Uppsala och snabbt blir till välmående företag genom en unik synergi mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor.

Idén bakom företaget föddes 2019 under en nätverksfrukost på Green Innovation Park. Markus Romar, utbildad agronom på SLU i Uppsala, drev ett naturvårdsbolag och var på plats för att hitta nya samarbetspartner. Han träffade Mauritz Andersson, doktor i fysik vid Ångströmlaboratoriet. Mauritz berättade för Markus om sitt brinnande intresse för självkörande fordon och elflygplan, vilket Markus direkt försökte applicera på jordbruket som låg honom närmast. Ganska snabbt insåg de att jordbruket var för säsongbetonat och att det är svårt att bygga skalbara processer kring det. I stället började de titta på hur drönare skulle kunna användas inom skogsbruket.

Kompletterar varandras kompetenser

Olle arbetade på Skogforsk i Uppsala med att bland annat just driva den tekniska utvecklingen inom skogsbruket, kompetens som Mauritz och Markus behövde. Efter att Mauritz och Markus kontaktat Olle insåg han att allt han jobbade för skulle kunna lösas med deras idé.

– Mauritz berättade bland annat att det är mer energieffektivt att flyga från Stockholm till Göteborg på el, än att åka tåg. Fåglar flyger ju över halva jorden på väldigt lite energi, så ett system för eldriven, luftburen gallring och avverkning av skog, skulle lösa många av de utmaningar som jag jobbat för att lösa i andra projekt. Dessutom är huvuddelen av de som arbetar inom skogsbruket män. Om man kan automatisera och förbättra både arbetsmiljön, säkerheten och kvaliteten i skogen tror vi att det även kan bidra till att fler kvinnor vill till branschen, säger olle.

Tillsammans bildade de Airforestry 2020.

En drönare som lyfter ett träd

Sedan dess har bolagets utveckling gått i en rasande fart. De har tecknat utvecklingsavtal med några av de största skogsägarna i Sverige och även tagit in investerare som Airforestrys fjärde medgrundare, Caroline Walerud.

I flera steg har bolaget utvecklat en batteridriven drönare som är 6,2 meter i diameter, väger 160 kilo och är optimerad för att lyfta 200 kilo. Parallellt har de utvecklat ett gallringsverktyg som från drönaren greppar träden, kvistar och kapar dem innan den lyfter trädstammen. Genom att gallra skogen med drönare skadas inte mark och träd på samma sätt som med traditionella skördemaskiner.

Bolaget planerar att redan 2023 komma i gång med små volymer.

– Det vi behöver nu är mer kapital, eftersom det är kapitalintensivt att utveckla något så här avancerat inom deeptech. Vi planerar att ta in mer pengar under nästa år. Vi har även deltagit i Uppsala Innovation Day där vi matchats mot olika investerare, vilket är ett stort stöd från Uppsala.

Uppsalas innovationsstödsystem är viktigt

Olle ser ett värde av att ingå i Uppsalas innovationsstödsystem. Airforestry har antagits av UIC, Uppsala Innovation Centres, affärsutvecklingsprogram Business Build. Bolaget har även ett samarbete med Ignite Sweden och har deltagit i matchningar med flera bolag.

– Vi har träffat en del bolag snabbare än planerat och skapat nya kontakter, vilket har varit väldigt värdefullt. Det har huvudsakligen varit skogsbolag men även andra som är i behov av annan teknologi. Det är skogen som är vårt fokus, men vi har också matchats med batteri-, energi- och kommunikationsbolag som arbetar med lösningar som är del av vår lösning, säger han.

Pusselbitar på plats

Med sina 25 anställda har Airforestry vuxit ur lokalerna på Green Innovation Park och flyttat till nya lokaler där Olle räknar med att de växer till 100 personer på tre år.

Det är inte bara stödsystemet som ger bolaget fördelar i Uppsala, menar han. Genom närheten till Stockholm och Arlanda med bra förbindelser ligger Uppsala strategiskt bra, både för kompetensförsörjning och för att kunna internationaliseras.

– Många pusselbitar har fallit på plats – en bra idé, ett behov hos kunderna, rekrytering av nyckelpersoner som har bra kontaktnät när det kommer till finansiering och sedan vår egen historia och kunskap. Detta är bara några få delar, man kan säga att det är ett helt pussel som har lagts där varenda bit har varit bra.

Airforestry_900x600.jpg

Fakta om Airforestry

Grundat: 2020

Antal anställda: 23 (2021)

Omsättning: 8 miljoner (2021)

Utmärkelser: Business Award i Techarenan Challenge, listad på Ny tekniks 33-lista för Sveriges främsta techstartups.

Airforestry tar emot ett pris

Airforestry fick Business Award i Techarenan Challenge på Almedalen 2022.