Så tycker cyklisterna om Uppsala som cykelkommun

Resultatet av enkäten Cyklistvelometern presenterades i dag. Cyklistvelometern är en nationell jämförelse av hur cyklister upplever sin kommun utifrån ett cykelperspektiv. Uppsala hade flest svarande av alla kommuner.

Man och kvinna på cykel

Undersökningen genomförs vartannat år via en webbenkät från Cykelfrämjandet. I år står det klart att Uppsala hamnar på en delad nionde plats.

Bland Sveriges större kommuner, med över 100 000 invånare, hamnar Uppsala på fjärde plats. Av de som svarat på enkäten anser 80 procent av cyklisterna att de skulle rekommendera andra att cykla i Uppsala kommun (rikssnitt 54 procent). Dessutom anser 71 procent att Uppsala kommun arbetar aktivt med att förbättra förhållandena för cyklister i kommunen (rikssnitt 38 procent).

Uppsala kommun fick sämre omdömen inom bland annat tillgången till cykelparkeringar, otrygghet kopplat till cykelstölder och möjlighet till att ta med cykeln i kollektivtrafiken.

Uppsalacyklisterna har visat stort engagemang

Uppsala hade flest svarande av alla kommuner. 1577 cyklister i Uppsala svarade på enkäten.

– Undersökningens resultat blir ett värdefullt material för oss när vi ska prioritera vilka åtgärder vi ska satsa på framöver. Det känns väldigt inspirerande inte minst då vi har landets mest engagerade cyklister, säger Daniel Fritz, trafikplanerare på Uppsala kommun.

Länk till Cykelfrämjandets pressmeddelande
Länk till rapporten Cyklistvelometern 2022
Läs mer om Uppsala kommuns cykelfrämjande arbete