Hur klimatsmarta är barns resvanor i Uppsala?

Varför väljer vissa barn att cykla till skola och fritidsaktiviteter medan andra hellre går? Varför skjutsar vissa vårdnadshavare sina barn med bil? Och hur ser resvanorna ut på olika skolor? Nu finns resultatet av två resvaneundersökningar att ta del av.

Barn med cykelhjälm ler och tittar in i kameran

Resvaneundersökningarna genomfördes hösten 2021 och handlade om resor till både skolan och fritidsaktiviteter. Den ena riktade sig till barnen själva. Den andra riktade sig till vårdnadshavarna för att få svar på varför barnens resvanor ser ut på ett visst sätt. Nu finns ett sammanställt resultat från undersökningarna. Där kan du bland annat få reda på:

• Hur resvanorna ser ut på en specifik skola.
  • Hur många som exempelvis går, cyklar, åker buss eller bil.
  • Varför familjer väljer att göra på ett visst sätt, till exempel skjutsa till skolan.

Ta del av resultatet här

Resvaneundersökningarna grundas i det politiska uppdraget att öka andelen barn och unga som går och cyklar till skolan. Det är ett uppdrag som kommunen arbetar med för att nå mål om ökad folkhälsa, trafiksäkerhet, bra närmiljö och en fossilfri kommun 2030. Syftet med resvaneundersökningarna är att få en övergripande förståelse för barns resor:

• till och från sina skolor
  • i olika områden
  • i kommunen som helhet.