Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Så arbetar kommunen med härbärge och stödboenden

Kommunens härbärge och stödboenden är till för personer som är hemlösa. Många har även ett alkohol- och drogberoende och psykisk ohälsa. Härbärget löser situationen för natten medan stödboendena ofta är ett steg på vägen till ett eget boende.

Två män och en kvinna står utanför ett hus
Från vänster: Achilleas Markopoulos, Pia Andersson och Leif Eriksson

– Vårt uppdrag är att göra det så tryggt och bra som det går för dem som kommer till härbärget. Många känner sig mycket lättade över att ha någonstans att sova, säger Pia Andersson, enhetschef härbärget och stödboendet Flersteget och stödboendet Idun.

Härbärget Flersteget ligger på Söderforsgatan och är öppet för män som är akut hemlösa. Det finns 20 platser i 10 rum. Alla rummen används varje natt. De som vistas på härbärget får ofta dela rum. Härbärget öppnar 18.00 och de som kommer får mat. Senare på kvällen finns det fika och på morgonen serveras frukost innan verksamheten stänger 10.00.

Det finns möjlighet att duscha och tvätta kläder, låna telefon eller ha möte med en handläggare på härbärget. Många har även ett stort behov av att få prata med personalen om sin livssituation.

– Man kan komma som man är och det kostar inget. Vi har bara några få regler som alla behöver följa. Hot och våld tolereras inte. Ibland blir vi tvungna att avvisa personer om det uppstår sådana situationer, säger Pia Andersson.

Härbärget är en tillfällig boendelösning

Många på härbärget har en samsjuklighet. Det betyder att de har ett pågående aktivt beroende och psykisk ohälsa. Till härbärget kommer därför många som är påverkade. De är ändå välkomna in men de får inte ta med eller bruka alkohol eller droger på härbärget.

– Det kan vara tufft att dela rum med någon som är påverkad eller som mår psykiskt dåligt, säger Achilleas Markopoulos, behandlingsassistent Flersteget.

Ungefär hälften av dem som vistas på härbärget återkommer med olika intervall. Personer som vistas där fler än tre nätter behöver kontakta vuxenavdelningen på socialförvaltningen för att få hjälp att hitta en annan lösning för sin boendesituation.

Det finns olika vägar att komma vidare från att bo på härbärget. Om ett eget boende är målet kan det första steget vara att ta kontakt med beroendeenheten för att få hjälp att till exempel komma in på avgiftning eller annan form av behandling. Därefter kan personen komma till ett stödboende. 

– På härbärget har vi inte möjlighet att hjälpa till mer än med den akuta situationen. Men det kan göra stor skillnad. Det kan ge hopp och kraft att söka hjälp och komma vidare till något annat. Speciellt för yngre personer som är hemlösa, säger Pia Andersson.

Stödboende är ett steg på vägen till eget boende

I anslutning till härbärget Flersteget ligger ett stödboende med samma namn. Även stödboendet är för män och det finns 29 platser.

På Svartbäcksgatan finns stödboendet Idun med plats för 14 kvinnor.

Beroendeenheten på socialförvaltningen placerar personer på stödboendena. Ofta är det hemlösa personer med samsjuklighet. De kan ha bott i destruktiva miljöer. Vissa kommer från avgiftning eller behandlingshem. I de flesta fall är målet att de ska komma vidare till ett eget boende efter minst tre månaders drogfrihet.

– Några på stödboendet har haft ett etablerat liv och sedan blivit beroende. Andra är unga och behöver stöd i vuxenlivet och med vad som krävs för att kunna leva ett mer självständigt liv. Ibland får vi hjälpa till med det mest basala. Stödet vi ger är individuellt anpassat efter den boendes behov, säger Leif Eriksson, behandlingsassistent Idun stödboende.

De boende får stöd utifrån sina behov

Alla som bor på stödboendena har en individuell genomförandeplan där man gemensamt kommit överens om vad den boende behöver göra för att nå resultat och vilket stöd som behövs. Grunden är nykterhet och drogfrihet, vilket de boende visar genom att lämna prover.

– Det händer att vi följer med de boende som stöd på rättegångar, till sjukvård, skuldsanering eller anhörigkontakter. Vi kan till exempel hjälpa dem att göra veckoscheman och påminner dem om olika saker. En del är också i behov av att få prata om sin livssituation, sitt mående eller annat och då finns vi tillgängliga för det, säger Leif Eriksson.  

Gemenskapen är viktig

Kontakten med personalen och de andra som bor på stödboendena är värdefull för de flesta. Många har varit isolerade tidigare.

– Jag tror att gemenskapen betyder mycket. Möjligheten till umgänge, att fika, äta och titta på tv tillsammans, säger Pia Andersson.

Leif Eriksson berättar att en stor anledning till att han har valt att arbeta på Idun är mötet med människorna som bor där. De är på stödboendet under en kort period av sina liv. Leif Eriksson är glad om han kan göra skillnad för dem under den tiden.

– Det är otroligt trevligt när de kommer tillbaka och berättar hur de har det. De tittar förbi och tar en fika och man får höra att det har ordnat sig. Kanske har de skaffat bostad eller tagit körkort, säger Leif Eriksson.

Boenden, härbärgen och träffpunkter för hemlösa

För kvinnor som är akut hemlösa finns Sagahemmets natthärbärge (fralsningsarmen.se)  som drivs av Frälsningsarmén i samarbete med Uppsala kommun.