Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Nytt utomhusgym i Vattholma

Vattholma har fått ett nytt utomhusgym, som ligger i direkt anslutning till idrottsplatsen Änglavallen. Det är finansierat av Uppsala kommun genom projektet Medborgarbudget på landsbygderna. Genom Medborgarbudget får medborgare vara med och engagera sig och påverka hur en viss summa av kommunens budget används lokalt.

Medborgarbudget är ett av flera sätt som Uppsala kommun inhämtar lokala insikter kring hur landsbygderna kan bli ännu mer attraktiva, levande och hållbara. Det är ett viktigt steg för att komma närmare målet om att bli en av Sveriges bästa landsbygdskommuner. Det ger också en möjlighet för förtroendevalda och tjänstepersoner att få större kunskap om invånarnas behov, värderingar och prioriteringar.

Wattholma IF är den lokala förening som föreslog att ett utomhusgym på den här platsen skulle gynna boende och verksamma i området. Kostnaden tagen ur kommunens budget har varit 350 000 kronor (2021).

– Wattholma IF har sedan länge samarbetat med kommunen för att skapa fler möjligheter till spontanidrott och vardagsmotion. Vi har upplåtit marken för utegymmet i direkt anslutning till idrottsplatsen, så att fler ska kunna träna utomhus och samtidig kombinera andra idrotter med styrketräning – oavsett om det innebär att man rör sig kring idrottsplatsen som utövare, publik eller närstående. Det har varit ett lyckat projekt där föreningen även har bidragit med arbetskraft, säger Fredrik Bexelius, styrelserepresentant Wattholma IF.

Medborgarbudget bidrar även till att öka invånarnas förståelse för de komplexa verksamheter som kommunen ansvarar för. Att minska avståndet mellan politiska beslutsfattare och invånare är viktigt, eftersom invånarna då involveras i större utsträckning. Det stärker i sin tur förtroendet och tilliten till den demokratiska processens roll i samhällsutvecklingen.

Och Uppsala kommun tycker att det nya utegymmet har varit ett lyckat samverkansprojekt med den lokalt förankrade föreningen.

– Medborgarbudget syftar till att skapa en dialog som ger alla medborgare möjligheten att argumentera för sina idéer och lyssna på andras synpunkter när resurser ska prioriteras lokalt. Projektet syftar också till att öka kunskap en om kommunala processer hos medborgarna och lära kommunen mer om förutsättningarna i lokalsamhället, säger Cecilia Carlqvist, strategisk samhällsplanerare med fokus på landsbygdsutveckling inom Uppsala kommun.

Medborgarbudget på landsbygderna.