Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Ungdomsjouren samarbetar med polisen kring motorburen ungdom

Uppsala Ungdomsjour och polisen ser en stor ökning av ungdomar som kör mopedbil och A-traktorer i Uppsala. Många av ungdomarna samlas på öppna platser med sina bilar, vilket kan skapa otrygghet hos allmänheten. Tillsammans med polisen arbetar nu Uppsala ungdomsjour för att öka hänsynen bland både ungdomar och vuxna.

Ungdomar vid bil

Motorburen ungdom, förkortat MBU, är oftast ett kompisgäng som samlas för att spontant utöva sitt intresse för motorfordon. Många av ungdomarna tar sin hobby på stort allvar och har lagt ner många timmar på sin bil.

En majoritet av de motorburna ungdomarna samlas på öppna platser och parkeringsplatser för att träffa andra motorintresserade kompisar. Andra samlas hemma eller hos kompisar och en del kör bara omkring med sina fordon.

– Vi vet att omgivningen ibland upplever detta sätt att umgås på som allmänt störande. De allra flesta ungdomarna sköter sig, men några få förstör genom att köra på ett sätt som skapar otrygghet hos allmänheten, säger Mats Nilsson, fältassistent på Uppsala ungdomsjour.

Ungdomsjouren arbetar relationsskapande

Tillsammans med polisen arbetar nu Uppsala ungdomsjour relationsskapande med ungdomarna.

­– Vi arbetar för att platserna där ungdomarna möts ska vara trygga utan skadegörelse och nedskräpning. Vi arbetar också för att det inte ska förekomma hot om våld eller alkoholrelaterade brott, säger Mats Nilsson.

Se individen bakom ungdomarna i bilen

I stället för att se motorburna ungdomar som ett problem, vill Ungdomsjouren ta vara på deras intressen och se individerna bakom.

– Stressade vuxna reagerar ibland negativt på unga som kör moppebil eller EPA. Jag skulle vilja uppmana vuxna att försöka vända fokus i stället. Vems son eller dotter är det som kör?  Vems nära vän är det jag passerar? Som vuxen är du en förebild i hur du kör och i vad du säger. Vi behöver alla hjälpas åt och måna om varandra och visa hänsyn i trafiken, menar Mats Nilsson.

Men han anser också att det är viktigt att vuxna vågar sätta gränser för att öka ungdomars trafikvett.

– Som vårdnadshavare är du extra viktig. Prata med din ungdom om trafikvett. Var tydlig med dina förväntningar och stå upp för sådant du tycker är viktigt. Och våga sätta gränser. Hjälp också till så att ungdomarna färdas säkert i sina bilar.

Du som kör A-traktor eller mopedbil eller har en ungdom som gör det. För din och andras säkerhet tänk på att:

  • besiktiga bilen
  • ha fungerande lysen på bilen
  • använd bilbälte
  • drick inte alkohol eller ta droger
  • håll hastigheten         
  • visa hänsyn - din körstil påverkar andra medtrafikanter 
  • larma om du behöver hjälp.