Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Misstänkt vattenförorening på gymnasieskolan i Jälla

Uppsala yrkesgymnasium Jälla har gått över till distans- och fjärrundervisning under två dagar fram till sportlovet och gymnasiesärskolan Uppsala yrkesgymnasium Jälla GS håller stängt. Orsaken är att elever har konstaterats smittade av en parasit som kan vara orsakat av dricksvattnet på skolan. Kommunen provtar nu vattnet för att ta reda på om det är förorenat.

Det var sent på onsdagseftermiddagen som skolan fick information om att en elev drabbats av en sjukdom som kan orsakas av förorenat dricksvatten. Fler personer på skolan har rapporterat in magproblem under onsdagskvällen.

– Vi vet för tillfället inte om vattnet är förorenat, men vi tar inga risker. Vattnet kommer omedelbart analyseras och när vi fått en rapport om kvaliteten på vattnet agerar vi utifrån det. Så länge som vi inte vet om vattnet är förorenat får ingen dricka av vattnet, säger rektor Tommy Persson.

Uppsala yrkesgymnasium Jälla har inte kommunalt vatten utan en egen brunn som försörjer cirka 1000 elever, personal och boende på området med dricksvatten. Den försörjer också djuren på skolans lantbruk med vatten.

Under tiden som vattnet undersöks kommer boende på området och djuren på gården få vatten från annat håll.

Misstanke om parasit

Det finns en misstanke om att det kan röra sig om en parasit, cryptosporidium. Den kan ge symtom som liknar magsjuka och innebär i normalfallet en mild sjukdom som självläker inom en vecka.

På folkhälsomyndighetens webbsida finns sjukdomsinformation om cryptosporidiuminfektion.

Vid symtom – uppsök sjukvård för provtagning

Alla personer som druckit vatten på Jällas skolområde senaste veckorna och som får symtom liknande magsjuka uppmanas enligt smittskyddslagen ta kontakt med sin vårdcentral för provtagning. Uppge då att du kan bära på parasiten cryptosporidium. Symtom kan exempelvis vara vattniga diarréer, buksmärtor, illamående, huvudvärk och feber.

Om du får symtom är det inte akut med provtagningen. Du kan vänta till nästkommande vardag, även om du insjuknar under helgen.