Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Maria Baum får pedagogiska lärarpriset gymnasieskola

Det pedagogiska lärarpriset för gymnasieskolan 2022 går till Maria Baum, bildlärare på Rosendalsgymnasiet. Maria får priset för sitt engagemang som smittar av sig på eleverna och för att hon alltid ser det bästa hos varje individ.

Jennie Claesson (L), utbildningsnämndens ordförande tillsammans med Maria Baum.
Jennie Claesson (L), utbildningsnämndens ordförande tillsammans med Maria Baum som tilldelats det pedagogiska lärarpriset för gymnasieskolan 2022.

– Jag är så tacksam och jag älskar mitt jobb, säger Maria Baum, lärare i bild på Rosendalsgymnasiet.  

Applåderna och hurraropen har just tystnat. Maria står i sitt klassrum, omgiven av elever och hon ler stort. Hon har precis fått höra att hon får det pedagogiska lärarpriset gymnasieskola 2022.

Under lektionen med en grupp elever i årskurs 1 knackade det på dörren. Rektor Jeanette Fry kom in i klassrummet tillsammans med Jennie Claesson (L), utbildningsnämndens ordförande. En reporter från P4 Uppland var också med.    

Jenny Claesson läste upp delar av de nomineringar som ligger till grund för utmärkelsen. Det är elever, vårdnadshavare och kollegor som har nominerat Maria. I nomineringarna står det bland annat att Maria får alla elever att bli sedda och att hon alltid ser det bästa hos eleverna. Det står också att Maria skapar ett arbetsklimat och en miljö där hon får eleverna att inte bara intressera sig för konst, utan att bli konstnärer.

Dörren till klassrummet står öppen

Maria har arbetat på Rosendalsgymnasiet sedan skolan startade. Dörren till hennes klassrum står alltid öppen och eleverna är välkomna dit när de inte har andra lektioner.

– Att vara här är ett sätt att komma i väg från annat en stund. Och vi har elever som kanske känner sig ensamma. Då kan det vara skönt att gå hit och sätta sig. Jag är alltid här och grejar med mitt. Så det är alltid en vuxen här. Jag tror det känns tryggt för eleverna att komma hit, säger Maria.

Eleverna betyder allt

Maria berättar att hon brinner för att hitta kreativiteten och motivationen i varje elev. Hon ser det som en utmaning att försöka få alla att känna sig lyckade, på ett eller annat sätt. Målet är att de känner att de är bra, att det är kul med bild och att de vågar.

– Eleverna betyder allt. Ett tomt klassrum hade inte varit kul. Det är de som inspirerar mig och som vägleder mig i mitt yrke, säger Maria och fortsätter:

– Jag försöker se alla i klassrummet så att ingen ska känna sig utanför. Och det får ta tid. Jag sätter mig gärna bredvid en elev och pratar och försöker inspirera dem att komma i gång.

Skapar en trygg och trivsam atmosfär

Rektor Jeanette Fry har mycket positivt att säga om Maria, både när det gäller hennes kontakt med elever och kollegialt.

– Maria skapar en trygg och trivsam atmosfär som gör att eleverna vågar gå utanför sin trygghetszon. Hon vågar också lyfta viktiga frågor som är ganska svåra. Ibland är det lättare att uttrycka det kreativt i bild, än att till exempel skriva en text i ett svårt ämne. Som kollega bidrar Maria med sin nyfikenhet och entusiasm och hon är en person som alltid stöttar andra, säger Jeanette.

Fler nomineringar i år

Utbildningsnämnden utser vinnarna av de pedagogiska priserna. I år har det kommit in fler nomineringar jämfört med tidigare år. Det gläder utbildningsnämndens ordförande Jennie Claesson (L).

– Duktiga pedagoger spelar en enorm roll för att Uppsalas barn och unga ska kunna utveckla sina unika förmågor oavsett förutsättningar. Det är fantastiskt att vara här på Rosendalsgymnasiet och dela ut priset till Maria för att belysa det viktiga jobb som hon gör för sina elever, säger Jennie Claesson (L).   

De pedagogiska priserna

De pedagogiska lärarpriserna delas ut till lärare i förskola, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Det pedagogiska ledarskapspriset delas ut till en rektor som arbetar inom någon av skolformerna. Priserna kan gå till pedagoger och skolledare i både kommunala och fristående skolor.

Det är kollegor till pedagoger och skolledare, elever och vårdnadshavare som skickar in nomineringar och utbildningsnämnden fattar beslut om vilka som får priserna. 

I december är det en gemensam prisceremoni i samband med kommunfullmäktige.

Läs mer om de pedagogiska priserna