Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Många sommarjobbare runt om i Uppsala

Nu har årets många sommarjobbare börjat synas runt om i kommunen. Ungdomar sommarjobbar inom fritidsverksamhet, parker, äldreomsorg, kulturprojekt och mycket mer. Uppsala kommun garanterar erbjudande om sommarjobb till alla i årskurs nio som söker – i år 1750 personer.

En tjej som sommarjobbar med redskap i parkmiljön

För de flesta ungdomar är sommarjobbet det första steget ut på arbetsmarknaden. Att få prova på arbetslivet tidigt och få sitt första jobb är viktigt både för ungdomarna själva och för samhället.

Prioriterat område

För Uppsala kommun är sommarjobben ett område som prioriteras högt. Alla elever i årskurs nio som söker sommarjobb får ett erbjudande om jobb.

Sommarjobben erbjuds vanligtvis inom barnomsorg, äldreomsorg, fastighetsskötsel och trädgård, men det finns även jobb inom en rad andra områden. Cirka 1400 elever i årskurs nio tackade i år ja till sina sommarjobb och kommer under sommaren att synas runt om i kommunen.

Ungdomarnas arbete gör skillnad

Kommunens förvaltningar och bolag har tillsammans med andra aktörer sett till att så många ungdomar kan få vara med och ta hand om Uppsala och Uppsalas invånare i sommar.

- Ungdomarna bidrar till att ta ansvar för sin kommun. De får en meningsfull sysselsättning och ett riktigt jobb, säger Lotta Zacke, enhetschef inom arbetsmarknadsförvaltningen på Uppsala kommun. Efter ett par år med pandemi är vi glada över att ha en god tillgång till arbetsplatser för ungdomarna. Många ungdomar kommer att arbeta med bland annat förskolor, fritidsgårdar och O-ringen, en orienteringstävling som genomförs i Uppsala under juli månad.

Sommarjobb för ungdomar finns för elever i årskurs 9 och för delar av gymnasiet. Särskilda insatser finns för ungdomar som har behov av extra stöd för att göra steget ut på arbetsmarknaden tillgängligt för flera.

Mer information om sommarjobben finns på uppsala.se/sommarjobb