

–Jag uppskattar friheten på utbildningen. Jag är kreativ och gillar att göra nya saker. Det får man här och det passar mig bra, säger Mahdi Barbari.
Mahdi Barbari går bygg- och anläggningsprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Jälla och utbildar sig till byggnadsplåtslagare. I juni tar han studenten och han vet vad han vill göra efter det.
–Jag vill börja jobba direkt. Helst på Uppsala plåtslageri, där jag har praktik. Chefen har frågat om jag vill ha jobb och jag sa självklart ja. Det är en bra arbetsplats och alla är jättetrevliga, säger Mahdi Barbari.
Det är stor brist på byggnadsplåtslagare i Sverige så möjligheterna att få jobb är stora. Mahdi Barbari arbetar redan på loven.
Ett yrke för dig som är noggrann
Du som vill utbilda dig till byggnadsplåtslagare söker bygg- och anläggningsprogrammet i gymnasievalet. I årskurs 2 väljer du inriktningen plåtslageri.
När du, efter studenten, har ägnat ungefär två och ett halvt år åt praktiskt arbete som byggnadsplåtslagare kan du ta en yrkesexamen och få ett yrkesbevis. Det är som ett bevis på att du har goda yrkeskunskaper.
Som byggnadsplåtslagare klär du tak och fasader med plåt, allt från småhus till kyrktorn. Du jobbar dels ute vid byggnaden, dels i verkstad där du bearbetar plåten för att den ska passa. Det krävs millimeterprecision. Du jobbar även med regnvattensystem och säkerhetsanordningar.
–Du måste ha känsla och vara noggrann. Det är som en konst. Ju mer tid du lägger, desto finare blir det, säger Mahdi Barbari.
Mahdi Barbari utbildar sig till byggnadsplåtslagare på Uppsala yrkesgymnasium Jälla.
Går i broderns fotspår
Mahdi Barbaris äldre bror är plåtslagare och han har inspirerat Mahdi.
–Min bror berättade för mig vad en plåtslagare jobbar med. Jag tyckte att det lät intressant och sökte utbildningen. Han arbetar på Uppsala plåtslageri, där jag har praktik. Så vi jobbar tillsammans när jag är där och det är roligt, säger Mahdi Barbari.
Bröderna har planer på att starta ett företag inom plåtslageri, någon gång i framtiden.
Tog guld i yrkes-SM
10–12 maj avgjordes yrkes-SM i Växjö. Mahdi Barbari är en av sex elever i Sverige som kvalificerat sig till finalen i plåtslageri och han tog hem förstaplatsen.
–Det känns fantastiskt att vinna. Det var kul att vara med och intressant att tävla mot andra plåtslagare. Jag övade mycket inför finalen, säger Mahdi Barbari.
Läraren Jan Bringegård var med i Växjö. Han har jobbat på bygg- och anläggningsprogrammet i 22 år. I 20 år har han haft elever som har varit med i yrkes-SM. Inför finalen fick Mahdi Barbari även stöd av sin bror som vann yrkes-SM i plåtslageri 2020.
Tips till dig som är intresserad av bygg- och anläggningsprogrammet
Funderar du på att söka bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning plåtslageri på Uppsala yrkesgymnasium Jälla? Då har Mahdi Barbari en hälsning till dig.
– Sök direkt! Det är ett spännande och intressant yrke. Du gör mycket själv och du löser problem med dina tankar. Du får använda huvudet mycket, säger Mahdi Barbari.
Bra att veta om yrkesprogram
Bygg- och anläggningsprogrammet är ett av de 12 nationella yrkesprogrammen. Du som går ett yrkesprogram kan få ett kvalificerat jobb direkt efter studenten. Du kan plugga vidare på universitet eller högskola. Du kan starta eget företag. Och bäst av allt, du kan kombinera dina intressen med studier och utbilda dig till något som du verkligen är intresserad av.
På ett yrkesprogram lär du dig ett yrke från grunden och du har stor chans att få ett jobb direkt efter studenten. Du har praktik under utbildningen, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL). Genom praktiken kan du knyta kontakter som du har nytta av när du söker jobb.
Du kan läsa kurser på ett yrkesprogram som ger dig grundläggande högskolebehörighet. Det betyder att du kan studera vidare på universitet eller högskola när du har gått ett yrkesprogram på gymnasiet.