

Mjukvaruföretaget Viedocs huvudkontor ligger i de två översta våningarna i affärshuset Juvelen på Stationsgatan i centrala Uppsala. Från fönstren kan företagets vd Mats Klaar blicka ut över staden i alla väderstreck och på våningarna under huserar fler av stadens mest innovativa techbolag.
Som många andra företag har Viedoc en utmaning att rekrytera rätt kompetenser. Och tillräckligt många. Under 2021 ökade företaget antalet anställda med 50 procent, från 60 till 90 personer. Idag är de en bit över hundra och fortsätter att växa, på flera kontinenter. Men det är inte lokalen och utsikten som lockar medarbetare, enligt Mats, som själv har bakgrund både inom programmering, marknadsföring och bemanning.
– Vi har en affärsverksamhet som faktiskt gör världen bättre, som jag tror att många tilltalas av, snarare än att jobba för ett bettingbolag eller nåt sånt, säger han.
Att göra gott är värdegrund
”Do good”, att göra gott, är också Viedocs värdegrund. Företagets mjukvaror bidrar till att korta ner tiderna för läkemedelsbranschens kliniska prövningar, ge en högre kvalitet och minska kostnaderna i processen, enligt Mats.
– Snittkostnaden för att ta fram ett nytt läkemedel i dag är ungefär 2,5 miljarder dollar och den ökar snabbt. Det säger sig självt – om kostnadsutvecklingen fortsätter kommer vanligt folk inte att ha råd att köpa medicin om inte staten subventionerar i samma takt. Det skulle bli otroligt dyrt, säger han.
– Vi är bara en liten kugge i ett väldigt stort maskineri, men det är skönt att ha med sig det varje arbetsdag – vi gör världen lite bättre. Om fler kunder signar med oss och byter ut sina dinosauriesystem från 90-talet så kommer det ut produkter snabbare på marknaden.
Och det verkar både läkemedelsbranschen och medarbetarna ha köpt. Sedan starten 2003 har nio av de tio största globala läkemedelsbolagen förlitat sig på Viedocs plattform för att samla in data från mer än en miljon patienter i tusentals kliniska studier.
Vill sätta Uppsala på techkartan
Viedoc är ett utpräglat exportföretag, bara cirka 5 procent av försäljningen sker i Sverige. Därför har mycket av fokuset legat internationellt, enligt Mats. Men för att underlätta kompetensförsörjningen menar han att företaget måste vara mer synligt på hemmaplan.
– Vi har varit ganska dåliga på att marknadsföra oss i Uppsala, men sedan pandemin upphörde har vi varit i kontakt med bland annat Stockholms Handelskammare, Stuns, UIC och Uppsala Tech Meetup. Vi vill vara med och bidra till att sätta Uppsala på techkartan. I Uppsala Tech Meetup bjuder vi in utvecklare på olika läger till vårt kontor för att diskutera teknikutveckling och trender. Vi är öppna för att dela med oss av våra erfarenheter lokalt här i Uppsala och delta i konferenser där man tittar ”cross science” – hur life science kan dra nytta av de nya innovationer som kommer inom techvärlden, säger han.
Utbildar kommunen i företagandets villkor
Mats kallar sig Uppsalapatriot, är född, uppväxt och har pluggat i Uppsala. ”Har i princip aldrig lämnat stan”, som han säger. Sista november deltog han som en av fyra företagare i en utbildning för kommunens politiker och tjänstepersoner, på temat ”företagandets villkor”, där han bidrog med sina erfarenheter om vad som underlättar för företagen.
Utöver att den lokala infrastrukturen och servicen måste fungera väl – kommunikation, skola, förskola, sjukvård – vill han se en starkare marknadsföring av Uppsala som en techstad.
– När fler och fler länder höjer sig är det inte lika lätt att bara konkurrera med ett starkt universitet och kompetens. Om Sverige och Uppsala långsiktigt ska kunna behålla vår levnadsstandard tror jag att väldigt mycket handlar om innovation, främst inom life science- och techbranschen. Vi har redan en stark life science-profil i Uppsala, men hela techbranschen är en vital supportfunktion för många andra innovationsbolag, säger Mats.
Han ser gärna en till två större etableringar av nya företag i Uppsala, vilket han tror skulle locka folk till stan. Och därmed gagna flera branscher.
– Business föder business. Det finns ett värde i att man tänker på att göra Uppsala till en attraktiv stad för företag.
Omsorg om medarbetarna
I en bransch där det är dragkamp om de bästa kompetenserna gäller det också att behålla de man har rekryterat.
– De allra flesta av våra medarbetare bor i Uppsala, men vi har också många som bor i Stockholm. Vi har inte haft något krav sedan pandemin att tvinga in folk till kontoret, utan har haft en uppmuntrande policy med tisdagsfrukostar, godisbuffé på torsdagar och interna event, säger Mats.
Men omsorgen om medarbetarna är mer än godis och frukost. Utöver den grundläggande affärsverksamheten bjuder Viedoc in till ett internt hållbarhetsprojekt för att göra ännu mer gott.
– Vi etablerade en intern grupp som identifierar vilka av FN:s 17 hållbarhetsmål som är relevanta för oss, där vi kan göra skillnad. Vi har kickat igång fyra olika aktiviteter i år. Inte för att vi ska bli kända för det här, utan för att bygga en medvetenhet internt i organisationen att det här är viktigt för oss som arbetsgivare. Det är något jag tror alla företag bör göra. Vi ser ett värde för våra kunder, för våra anställda och för rekrytering.
Nätverk för stöd till Uppsalas företag
Uppsala kommun stödjer och samarbetar med en rad organisationer som på olika sätt främjar stadens växande näringsliv, bland annat Uppsala Innovation Center och Stuns.
Läs mer om entreprenörsnätverk i Uppsala, som du som företagare kan ha nytta av.
För mer information
- Ayse Mutlu-Güler, Näringslivsutvecklare
- Telefon: 018-727 12 30
- E-post: ayse.mutlu-guler@uppsala.se