Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Leon utbildar sig till lastbilsmekaniker

Leon Solman går fordons- och transportprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Han utbildar sig till lastbilsmekaniker och har praktik tre dagar i veckan. Om drygt ett år tar han examen och utsikterna att få jobb är mycket goda.

Leon Solman går andra året på fordons- och transportprogrammet
Leon Solman utbildar sig till lastbilsmekaniker på Uppsala yrkesgymnasium Jälla..

– Jag siktar på att börja jobba direkt efter studenten, gärna där jag har praktik. För jag lär mig mycket och alla kollegor är riktigt schysta, säger Leon Solman.

Leon Solman går andra året på fordons- och transportprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Jälla och utbildar sig till lastbilsmekaniker. Efterfrågan på lastbilsmekaniker är stor så utsikterna att få jobb efter examen är goda.  

Snabb teknikutveckling i fordonsbranschen

Som lastbilsmekaniker arbetar du framför allt med service, underhåll, felsökning och reparation av tunga fordon. Teknikutvecklingen går snabbt i fordonsbranschen. Därför behöver du, förutom goda kunskaper i mekanik, även vara kunnig inom elektronik och it.

– Vi lär oss mest mekanik men också elektronik och it. Det handlar till exempel om att felsöka i elsystem, kolla kabelbrott och att läsa elscheman. Och när jag installerar nya delar i ett fordon har jag it-relaterade arbetsuppgifter som att kalibrera, programmera och uppdatera, säger Leon Solman.

Lär sig mycket på praktikplatsen

Leon Solman har sin praktikplats hos Wist Last & Buss AB. Han är där tre dagar i veckan. Arbetsuppgifterna varierar och han får jobba med allt som han har utbildning för.

– De ger mig egna jobb. Det kan komma in ett fordon där det står att det läcker från spolarvätskebehållaren. Då får jag felsöka, komma fram till vad jag behöver köpa in och vad som behöver åtgärdas. Jag får ta stort eget ansvar och det känns bra, säger Leon Solman.

Leon-Solman_webben.jpg

Jobbar på lovet

Leon Solman arbetar på sin praktikplats under påsklovet. Han siktar på att jobba där även i sommar och hoppas ha kvar samma praktikplats i årskurs 3, för han trivs så bra.

– Nu när jag jobbar på lovet börjar jag 6.30. Då behöver jag ta bussen hemifrån 5.00. Det är tidigt men det är det värt, säger Leon Solman.

Branschen behöver anställa fler

Arbetsmarknaden ser mycket god ut, både för lastbilsmekaniker och mekaniker av tunga fordon. Branschen har haft brist på mekaniker under en längre tid.

– På vår anläggning är vi i ständigt behov av mekaniker och jag vet att det ser lika ut på näst intill alla anläggningar som arbetar med lastbilar och bussar, säger Kristian Löfving, servicemarknadschef på Wist Last & Buss AB.

Leon Solman har samma bild av läget på arbetsmarknaden.

– Jag ser att verkstäderna som jag följer på Instagram söker mekaniker, särskilt tungmekaniker som jag utbildar mig till, säger Leon Solman.

Tips till dig som är intresserad av fordons- och transportprogrammet

Funderar du på att söka fordons- och transportprogrammet med inriktning lastbil och mobila maskiner på Uppsala yrkesgymnasium Jälla? Då har Leon Solman en hälsning till dig.  

– Det är sjukt bra lärare på skolan. Du sitter lite i skolbänken, skruvar en massa och får mycket arbetslivserfarenhet.

Bra att veta om yrkesprogram

Fordons- och transportprogrammet är ett av de 12 nationella yrkesprogrammen. Du som går ett yrkesprogram kan få ett kvalificerat jobb direkt efter studenten. Du kan plugga vidare på universitet eller högskola. Du kan starta eget företag. Och bäst av allt, du kan kombinera dina intressen med studier och utbilda dig till något som du verkligen är intresserad av.

På ett yrkesprogram lär du dig ett yrke från grunden och du har stor chans att få ett jobb direkt efter studenten. Du har praktik under utbildningen, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL). Genom praktiken kan du knyta kontakter som du har nytta av när du söker jobb.

Du kan läsa kurser på ett yrkesprogram som ger dig grundläggande högskolebehörighet. Det betyder att du kan studera vidare på universitet eller högskola när du har gått ett yrkesprogram på gymnasiet.

Läs mer om yrkesprogram.