Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Pressmeddelande

Kultur och stadsutveckling på Between the Lines 27 april

I morgon 27 april arrangerar Uppsala kommun konferensen Between the Lines på Uppsala konstmuseum, en kostnadsfri konferens om kultur, frizoner, stadsbyggnad och kreativ utveckling. Syftet med konferensen är inspiration, men också att fördjupa samtalet om Uppsalas planer för 2029. Det slutgiltiga målet är ett europeiskt kulturhuvudstadsår och en stadsbyggnadsexpo i de sydöstra stadsdelarna.

För drygt ett år sedan blev det klart att Uppsala ska ansöka om bli europeisk kulturhuvudstad 2029. Samma år ska en stadsbyggnadsexpo äga rum. Nu är det dags för den första fysiska konferensen om projektet - Between the Lines.

Sedan sommaren 2021 har samskapande dialoger genomförts, bland annat i form av enkäter och digitala workshops. Nära 400 intressenter har deltagit hittills, från arkitekter och tjänstepersoner till entreprenörer och konstnärer. Målet med dialogerna har varit att identifiera frågeställningar och idéer som arbetet med Uppsalas ansökan om det europeiska kulturhuvudstadsåret och planeringen för en stadsbyggnadsexpo kan bygga vidare på.

– När vi pratar om hur Uppsala utvecklas behöver vi prata om mer än gator, hus, träd och parker. Vi behöver arbeta mer med hur vi vill leva tillsammans och det är i det området kultur och stadsbyggnad möts. Det är en nyckel för att skapa ett samhälle där alla kan ta del och känner att de kan forma sina egna liv, säger Patric Kiraly, projektledare för Uppsalas ansökan om det europeiska kulturhuvudstadsåret.

Teman för konferensen är kreativitet, stadsutveckling och hållbarhet ur flera perspektiv. Bland talarna finns Jens Thoms Ivarsson, som arbetar med regn i satsningen Rain Gothenburg och Karin Svensson från ArkDes, om satsningen Street Moves som rör just områden mellan husen. På konferensen deltar även Jon Allesson från Atrium Ljungberg för att tala om kulturdriven stadsutveckling och America Vera-Zavala från Gottsunda Dans & Teater som talar om kulturens roll i stadsutvecklingen.

Vid sidan av detta och en rad andra punkter kommer kulturkonsulten Chris Torch att prata om vad som händer med en stad som blir europeisk kulturhuvudstad utifrån sin erfarenhet från tre tidigare europeiska kulturhuvudstäder.

– Vi ser fram emot att kunna bjuda på en konferens med så många intressanta gäster och deltagare. Arbetet i dialogerna är väldigt värdefullt och under konferensen fortsätter vi undersöka kopplingen mellan kultur, arkitektur och stadsutveckling och skapar en mötesplats för personer inom båda fälten, säger Johanna Wiklander, stadsbyggnadssamordnare inom Uppsalapaketet på Uppsala kommuns stadsbyggnadsförvaltning.

Hela programmet för konferensen finns på Uppsala konstmuseums webbplats. Där finns även länk till anmälningsformuläret.

För mer information