
- Det är avgörande att vi kan säkra tillgången till mat i våra verksamheter även under en kris eller extraordinär händelse. Krisköket är därför en viktig del i kommunens krisberedskap och civila försvar, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
Flera användningsområden för krisköket
Köket som Uppsala kommuns måltidsverksamhet ansvarar för kan även stötta andra delar i kommunen och civilförsvaret med måltider. En extraordinär händelse eller kris behöver inte endast handla om att el eller vatten försvinner. Det kan även vara nödvändigt för kommunen att utöka kapaciteten tillfälligt vid olika händelser och då behöva tillaga tusentals portioner utöver dagsbehovet.
- Om det skulle behövas för att till exempel förse räddningstjänstens personal med mat vid en större skogsbrand så är vi redo att använda krisköket, säger Anders Sundin som är chef för kommunens måltidsverksamhet.
Livsmedelslager ger ökad beredskap
Förutom krisköket har kommunens måltidsverksamhet under de senaste åren byggt upp ett livsmedelslager. Lagret fylls på kontinuerligt för att kommunen ska kunna hantera olika typer av kriser och kommunen har även beslutat att upphandla frystorkad mat motsvarande en veckas förbrukning inom kommunens verksamheter och för brukare i extern regi för ytterligare öka beredskapen.
- Vi utreder behovet av fler kriskök och den upphandling av frystorkad mat som vi gör nu blir ett viktigt komplement vid en krissituation, säger Anders Sundin.