Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Krisköket säkrar måltider i kommunen

Uppsala kommuns första kriskök är färdigbyggt och i drift sedan i höstas. Krisköket är tänkt att försäkra att äldre på seniorboenden och barn i skolor får måltider vid en extraordinär händelse eller kris.

- Det är avgörande att vi kan säkra tillgången till mat i våra verksamheter även under en kris eller extraordinär händelse. Krisköket är därför en viktig del i kommunens krisberedskap och civila försvar, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Flera användningsområden för krisköket

Köket som Uppsala kommuns måltidsverksamhet ansvarar för kan även stötta andra delar i kommunen och civilförsvaret med måltider. En extraordinär händelse eller kris behöver inte endast handla om att el eller vatten försvinner. Det kan även vara nödvändigt för kommunen att utöka kapaciteten tillfälligt vid olika händelser och då behöva tillaga tusentals portioner utöver dagsbehovet.

- Om det skulle behövas för att till exempel förse räddningstjänstens personal med mat vid en större skogsbrand så är vi redo att använda krisköket, säger Anders Sundin som är chef för kommunens måltidsverksamhet.

Livsmedelslager ger ökad beredskap

Förutom krisköket har kommunens måltidsverksamhet under de senaste åren byggt upp ett livsmedelslager. Lagret fylls på kontinuerligt för att kommunen ska kunna hantera olika typer av kriser och kommunen har även beslutat att upphandla frystorkad mat motsvarande en veckas förbrukning inom kommunens verksamheter och för brukare i extern regi för ytterligare öka beredskapen.

- Vi utreder behovet av fler kriskök och den upphandling av frystorkad mat som vi gör nu blir ett viktigt komplement vid en krissituation, säger Anders Sundin.