Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Kravet på fossilfri diesel tas tillfälligt bort vid brist

Det nya säkerhetspolitiska läget ger ytterligare brist på fossilbränslefria drivmedlet HVO100. Därför tas kravet på förnybar och fossilfri diesel tillfälligt bort ur kommunens avtal med leverantörer av drivmedel.

Leverantörer till Uppsala kommun får under år 2022 tanka så kallad reduktionspliktig diesel om förnybar och fossilfri diesel (HVO100) inte är tillgänglig vid tankning i kommunen. Finns HVO100 tillgängligt ska dock leverantörerna fortsatt tanka det drivmedlet.

Sedan årsskiftet är det ett ansträngt läge med ökande priser och brist på tillgång på HVO100. Kravet som gäller HVO100 tas därför efter ett ordförandebeslut tillfälligt bort ur kommunens avtal under 2022.

Alla upphandlade leverantörer av drivmedel får nu det beskedet från kommunen.

– Vi inser att det är svårt för leverantörer som har avtal med oss att köra sina transporter enligt kraven i avtalet, när det gäller att tanka med HVO100. I nuläget rekommenderar vi därför våra leverantörer att tanka bästa möjliga reduktionspliktsdiesel som finns tillgänglig, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Om tillgången stiger under året kan kravet på förnybar och fossilfri diesel bli aktuellt igen. Uppsala kommun bevakar läget hela tiden. Ny information och nya instruktioner kan komma.

– Leverantörerna av drivmedel får också en påminnelse om att löpande uppdatera Uppsala kommun om leveranserna till kommunen eller de kommunala bolagen påverkas av det säkerhetspolitiska läget via upphandling@uppsala.se.