Kontorshus i trä prisas för sin utformning

Uppsala kommuns arkitekturpris 2022 går till – Magasin X! Juryn värderar bland annat innovation, hållbarhet och fokus på träbyggnation. Byggnaden öppnar för nya sätt att arbeta med förberedd flexibilitet att enkelt kunna omdisponera ytorna för framtida behov.

Magasin X som tilldelats Uppsala kommuns arkitekturpris 2022.
Magasin X, ett kontorshus i trä, vinner Uppsala kommuns arkitekturpris 2022. Foto: Måns Berg

Arkitekturpriset är instiftat för att uppmuntra byggaktörer och arkitekter att utveckla projekt till en hög arkitektonisk nivå med god hållbarhet. Det är tänkt att engagera byggbranschen och Uppsalabor i arbetet med god gestaltad miljö och väcka debatt om de värden som god arkitektur ger.

Årets pristagare är projektet Magasin X, vid Uppsala Central. Huset är ritat av White arkitekter för Vasakronan.

– Det här är tredje gången vi delar ut Uppsala kommuns Arkitekturpris och vi i juryn har varit glada och stolta över hur många nomineringar som kommit in och med så hög klass.

I år har vi sett att det är många projekt av mer offentlig karaktär som kontorshus, institutioner och byggnader för infrastruktur som är starka och värda att premieras. Och det vi valt som vinnare i år är Magasin X som visar hur bra det går att kombinera god arkitektur med innovation och hållbarhet.

Uppsala kan vara stolta över hur mycket av det vi bygger som är av så pass hög kvalitet, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande och medlem i juryn.

Juryns motivering

En i stadsväven skickligt inplacerad och väl gestaltad byggnad. Utan åthävor tar den plats centralt i Uppsala med vackra fasader i trä och glimmande skiffersten och med väl infogade solpaneler. Den mörka årstiden lyser huset milt och varmt som en lykta.

Byggnaden utstrålar innovation och experimentlusta med samtliga konstruktioner i trä. Byggnadens inre organisation öppnar för nya sätt att arbeta och umgås på kontor och med förberedd flexibilitet att enkelt kunna omdisponera ytorna för framtida behov. Även inne i kontoren är träkänslan ständigt närvarande.

Våningsplanen kopplas samman med en trappa helt i massivt trä som är ett mästerstycke i sig. Det är en hisnande upplevelse att röra sig upp och ner i husets hjärta med dagsljuset silande ner från det stora takfönstret.

Byggnaden är förebildlig för framtida kontorsbyggande både genom sin yttre gestalt, inre organisation och materialbehandling.

• Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande
  • Fredrik Ahlstedt (M), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande
  • Lisa Thörn, VD /Centrumutvecklare Uppsala Citysamverkan
  • Örjan Wikforss, Arkitekt SAR/MSA och professor verksam i det egna företaget Arkitekturanalys AB