Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Kommunen vädjar: Håll barnen hemma från förskola och fritids om du kan

Den accelererande smittan av covid-19 gör att sjukfrånvaron bland personalen inom förskola och fritidshem i Uppsala kommun börjar närma sig kritiska nivåer. Därför går Uppsala kommun nu ut med en allmän vädjan till alla vårdnadshavare som har möjlighet att ha sina barn hemma från förskola och fritids åtminstone under denna och nästa vecka.

– Vi går på knäna på många håll just nu, men gör allt vi kan för att hålla alla våra förskolor och fritids öppna. Vi ber nu vårdnadshavarna om hjälp för att slippa stänga och flytta barn, säger utbildningsdirektör Susana Olsson Casas.

Det finns naturligtvis många vårdnadshavare som inte kan vara hemma, till exempel de som arbetar inom vård och omsorg, och uppmaningen riktar sig inte till de personer som är beroende av barnomsorg för att kunna sköta sitt arbete.

Uppsala kommun hade på tisdagen ännu inte stängt någon förskola eller något fritidshem på grund av personalbrist, men på allt fler enheter är personalläget väldigt ansträngt. Bara jämfört med förra veckan har sjukfrånvaron bland personalen ökat dramatiskt.

– Alla som är beroende av barnomsorg är naturligtvis välkomna till förskola och fritids. Genom att be alla vårdnadshavare om hjälp i ett ansträngt läge vill vi kunna säkra barnomsorgen för de som arbetar inom samhällsviktiga funktioner i samhället, säger kommunalråd Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.

– Risken är överhängande att vissa förskolor och fritidshem kommer behöva stänga under de kommande veckorna. Alla vårdnadshavare behöver vara beredda på att det kan komma sådana besked på kort varsel och vi hoppas att alla har förståelse för det, säger utbildningsdirektör Susana Olsson Casas.

Om en förskola eller ett fritidshem stänger kommer kommunen se till att vårdnadshavare med samhällsviktiga arbeten ändå får barnomsorg.