Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Kommunen arbetar med att säkra ett bra flyktingmottagande i Uppsala

Tillfälliga bostadsplatser i kommunala lokaler, skolplatser för barn på flykt, omvärldsbevakning och dialog med myndigheter och civilsamhället. Just nu arbetar kommunen intensivt med att säkra ett bra flyktingmottagande i Uppsala med anledning av kriget i Ukraina.

Migrationsverket ansvarar för flyktingmottagandet i Sverige. Just nu behöver Migrationsverket hjälp av Sveriges kommuner för att hitta tillfälliga bostadsplatser till de flyktingar som börjat komma från Ukraina. Kommunerna tar fram tillfälliga bostadsplatser i väntan på att Migrationsverket har ställt i ordning sina egna boenden.  

Kommunala lokaler kan användas som tillfälligt boende

Uppsala kommun har inventerat vilka kommunala lokaler som kan användas som funktionellt och säkert tillfälligt boende, där sängar och annat som behövs redan finns på plats.

– Fyrishov och Fjällnora camping kommer stå till förfogande. Samtidigt har vi börjat förbereda en lokal i Ulleråker där ett antal sängplatser just nu ställs i ordning, säger Anders Fridborg, säkerhetschef i Uppsala kommun.

När det rör tillfälliga bostadsplatser är det mycket att tänka på, till exempel brandsäkerhet och hygien. Kommunen behöver också säkra matleverans till platserna tre gånger per dag.

Utöver tillfälliga bostadsplatser förbereder kommunen sig för att erbjuda skolplatser till ukrainska barn. Alla barn som är asylsökande i Sverige eller som omfattas av EU:s massflyktsdirektiv har rätt att gå i skola.

Kommunen deltar också löpande i olika samordningsmöten, bland annat med Migrationsverket, Sveriges kommuner och regioner (SKR), Länsstyrelsen i Uppsala län och det lokala civilsamhället.

Vill du hjälpa till?  

Hela samhället behöver bidra till ett bra flyktingmottagande i Uppsala. Civilsamhället i Uppsala är redan i gång. Genom frivilligorganisationer och andra föreningar kan du som privatperson också bidra.

Ännu har kommunen inte fått några flyktingar till de boenden som vi har i beredskap, men det kan ändras snabbt. Då kommer det att finnas behov av hjälp i olika former. Redan nu finns många flyktingar i kommunen hos vänner, släktingar och privatpersoner som ställer upp. Även där uppstår olika behov som ofta annonseras i lokala grupper. Det är en frivillig, ideell och humanitär handling som inte ersätts av kommunen eller Migrationsverket, men som varmt välkomnas.

– Det arbete som privatpersoner gör underlättar för de flyktingar som kommer nu och avlastar alla andra myndigheter och offentliga organisationers arbete. Ni gör en otrolig insats för helheten, säger Anders Fridborg.

Här listar vi lokala och nationella aktörer som tacksamt tar emot ditt engagemang.

Är du fastighetsägare och uthyrare kan du delta i Migrationsverkets upphandling av tillfälliga bostadsplatser.

Läs mer på Migrationsverkets webbplats