Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Pressmeddelande

Kommunal service i Länna – ny servicepunkt invigs på lördag

För att kunna erbjuda kommunal service närmare medborgarna på landsbygden finns så kallade servicepunkter runtom i Uppsala kommun. På lördag invigs den nionde servicepunkten – på Länna-macken. Media är välkomna vid invigningen.

Länna-macken får nu större utbud och kommunal service. Foto: Jim Elfström
Länna-macken får nu större utbud och kommunal service. Foto: Jim Elfström

På lördag den 19 november öppnas den nionde servicepunkten i Uppsala kommun. Det är Länna-macken som därmed utökar utbudet genom att erbjuda kommunal service. Servicepunkterna drivs i samverkan mellan kommunen, lokala företag och föreningar för bygdens utveckling. Länna-macken erbjuder förutom drivmedel även dagligvaror, paketutlämning, thailändsk mat och uthyrning av släpvagnar. De är även apoteksombud.

I servicepunkten kommer det även finnas information från Uppsala kommun och tillgång till dator och skrivare. Genom en digital informationsskärm finns möjligheter för det lokala förenings- och näringslivet att sprida information och nyheter. Ambitionen är att skapa nya mötesplatser som bidrar till ökat engagemang och sammanhållning i bygden. Uppsala kommun stöttar servicepunkterna finansiellt och administrativt.

­– För att hela Uppsala ska leva och för att vi ska bli Sveriges bästa landsbygdskommun krävs satsningar för att utveckla våra tätorter på landsbygden. Genom Servicepunkterna förbättrar vi tillsammans med näringsidkarna förutsättningarna att bo och verka på vår landsbygd, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Långsiktig satsning

Uppsala är Sverige största landsbygdskommun med 55 000 boende på landsbygderna. Sedan 2018 har Uppsala kommun genom samverkan med lokala aktörer satt upp servicepunkter, som är en del av den långsiktiga satsningen för levande landsbygder och att alla delar av kommunen fortsätter utvecklas.

– Genom att bli en servicepunkt kan vi komplettera mackens utbud och göra den till ett nav också för annan service. Kommunen når längre med sin service och förhoppningsvis besöker ännu fler macken för att uträtta ärenden och träffa andra, vilket på sikt stärker både den lokala handeln och servicepunkten som mötesplats, säger Roger Jacobsson som driver Länna-Macken.

Tillsammans med Länna-macken och Uppsala kommun är också Länna byalag en partner i satsningen. Byalaget har ansvar för att ordna aktiviteter kopplat till servicepunkten.

– Macken med alla dess tjänster är viktig för Länna, så vi är positiva till att den får stöd från kommunen för att kunna utvecklas. Vi hoppas att Lännaborna, direkt eller via byalaget, nu också kan ha en bättre dialog med kommunen om frågor som är viktiga för oss som bor här, till exempel utbyggnadsplaner, säkerhet på väg 282, skola och lekplats, säger Johan Carlsson, ordförande i Länna byalag.

För mer information

  • Roger Jacobsson, Ägare
  • Telefon: 073-181 89 81
  • Johan Carlsson, Ordförande
  • Telefon: 073 022 80 25