

Julbelysningen är en omtyckt tradition som lyser upp vintermörkret. All belysningen tänds automatiskt när skymningen faller. Därför finns ingen officiell starttid eller invigning för julbelysningen.
– Vi hoppas att den ska bidra till ökad trygghetskänsla, skapa trivsel och locka fler besökare till centrum, säger Johannes Eriksson, projektledare på Stadsbyggnadsförvaltningen som arbetar med julbelysningen.
Ljusträdet, eller Kärlekens träd som det också kallas, är populärt bland uppsalaborna. Det kommer att stå vid Nybron nere vid Fyrisån eftersom Stora torget byggs om.
– Det är lite som att lägga ett pussel att få ihop trädet, men jag har gjort det flera gånger förut, säger snickaren Max, som monterar det bit för bit.
Julbelysningen finns i Uppsala innerstad, i Gottsunda och i Gränby. Den ska bidra till trivsel och ökad trygghet.
Energiförbrukning för julbelysningen
Julbelysningen kommer att vara släckt under dagtid och tänds upp automatiskt när det börjar skymma på eftermiddagen, samtidigt som gatubelysningen tänds. LED-lamporna som används är mer energisnåla än annan belysning. All julbelysning uppskattas dra 15 000 kilowattimmar totalt. Det motsvarar ungefär vad en normalstor eluppvärmd villa drar under tre fjärdedelar av året, cirka 20 000 kilowattimmar.
Uppsala kommuns åtgärder med anledning av energikrisen 2022/2023
Mer julstämnig
Uppsala City skapar julstämning i centrum tillsammans med flera aktörer. Läs mer om vad som händer i december på Jul i City - Uppsala City