

Om du ska installera en ny eldstad eller rökkanal i din bostad, till exempel en braskamin, kakelugn, panna eller braskassett behöver du anmäla det till kommunen. Det gäller också om du byter eldstad från exempelvis kakelugn till braskamin eller byter bränslesort från exempelvis ved till pellets. Ibland kan du behöva söka bygglov för din nya eldstad. Det kan till exempel behövas om din fastighet ligger i ett detaljplanerat område och rökkanalen är tänkt att gå längs fasaden.
Att göra en anmälan för eldstad eller rökkanal är förenat med en kostnad och taxan är år 2023, 2600 kronor. Om du behöver söka bygglov är kostnaden högre.
Viktigt att du fått slutbesked från kommunen innan du eldar
När du anmält din installation till kommunen behöver du invänta ett skriftligt startbesked från kommunen innan du kan göra installationen. Efter att installationen är klar ska en sotare godkänna installationen och du ska få ett skriftligt slutbesked från kommunen innan du kan börja använda din eldstad eller rökkanal.
Lämna en komplett ansökan så får du snabbare besked
När du gör en anmälan eller söker bygglov för eldstad tar det några veckor innan du får ett första svar från kommunen. Oftast ger vi ett startbesked direkt, men ibland behöver du komplettera din ansökan om vi inte fått in alla uppgifter. Om du sökt bygglov tar det längre tid innan du får svar och startbesked, oftast svarar vi inom 10 veckor. Använd gärna bygglovhjälpen för att få hjälp med att skapa en komplett anmälan eller bygglovsansökan.
Överväg gärna andra miljövänligare alternativ
Vedeldning inom tätbebyggt område inte är lämplig som primär uppvärmningskälla av sitt boende. Fundera därför på om det finns andra mer hälsosamma och klimatsmarta alternativ för att få värme. Det kan handla om solfångare, luftvärmepump eller bergvärme till exempel. Energi- och klimatrådgivarna ger gratis rådgivning i energi- och värmefrågor.
När du eldar – gör det mer klimatsmart och mer hälsosamt
Genom att tända brasan på toppen, minskar man utsläpp av hälsofarliga luftföroreningar. Elda enbart med torr ved eller pellets och se till att du har god ventilation i huset när du eldar så det är god luftkvalitet inomhus. Se också till att du hanterar askan säkert så brandrisken minskar. Fler råd hittar du hos Naturvårdsverket och Energimyndigheten, se länkar nedan.
Läs mer om anmälan och bygglov för eldstad
Få hjälp med anmälan eller bygglov via bygglovhjälpen
Läs mer om vad du ska tänka på när du eldar på Naturvårdverkets webbplats
Läs mer om hur du eldar smartare i bras- och pelletskamin hos Energimyndigheten
Kontakta kommunens Energi- och klimatrådgivare för vägledning i energi- och värmefrågor.
Få rådgivning om anmälan eller bygglov för eldstad, genom att kontakta Kontaktcenter.
Läs mer om sotning och brandskydd hos Uppsala brandförsvar .