Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Ignite Sweden Summit – en hållbar succé

I början av december hölls för första gången Ignite Sweden Summit i Uppsala. Det är en årlig konferens för att öka samarbeten och uppmärksamma modiga kommuner och företag som väljer att samarbeta med uppstartsbolag.

Daily Innovation presenteras på Ignite Sweden Summit
Daily Innovation var ett av fyra Uppsalaföretag som presenterade sig under Ignite Sweden Summit på UKK. Foto: Ola Hedin

Ignite Sweden Summit är en årlig konferens för att uppmärksamma modiga kommuner och storbolag för deras samarbeten med uppstartsbolag för att driva hållbar utveckling. Uppsala kommun har tidigare prisats för sitt arbete med uppstartsbolag och är en stark plats för innovation och företagande vilket var bakgrunden till att eventet ägde rum på Uppsala Konsert och Kongress 1–2 december, med Ignite Sweden och Uppsala kommun som arrangörer.

Konferensen är ett exklusivt evenemang för medlemmar inom Ignite Sweden och speciellt inbjudna. Totalt deltog 180 personer som tog del av insatser från både lokala och internationella aktörer.

Pris till Uppsalahem

Programmet innehöll panelsamtal, diskussioner och presentationer av lyckade samarbeten. Flera spännande Uppsalabolag fick möjlighet att presentera sig: Altris, Airforestry, Graphmatech och Daily innovation. De lyfte vikten av att samarbeta med storbolag och offentlig sektor i sina tillväxtresor och Uppsalas unika förutsättningar med ett starkt innovationsstödssystem och universiteten.

Under konferensen delades även flera priser ut, bland annat till Uppsalahem som tillsammans med uppstartsbolaget Collactivate mottog priset Ignite Rapid Rollout 2022 för sitt samarbete för ökad trygghet.

Lösningar på samhällets utmaningar

Bland talarna märktes Stina Lantz, programchef för Ignite Sweden och tillförordnad vd för Sisp, Swedish Incubators and Science Parks, som tackade Uppsala kommun för engagemanget i Ignite Sweden.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) berättade, tillsammans med näringslivsdirektör Charlotte Skott och Annika Remaeus, enhetschef för näringsliv utveckling, om bakgrunden till att Uppsala kommun samarbetar med Ignite Sweden. Kommunens höga klimatmål är en anledning, men även för att främja hela näringslivet genom att agera tidig kund till uppstartsbolag som kan bidra med ny teknik och lösningar på samhällets utmaningar.

Studiebesök i innovationsstödsystemet

Utöver lokala Uppsalabolag uppmärksammades det lokala på fler sätt – bland annat sjöng Uppsala musikklasser, lokala råvaror serverades och en den lokala poeten Kung Henry bjöd på nya perspektiv.

Den andra dagen gjorde deltagarna studiebesök inom delar av Uppsalas innovationsstödsystem: Testa Center, Base10, Green Innovation Park, Uppsala Innovation Centre och Stuns Energi.

Avslutningsvis bjöds deltagarna på en hållbar mingellunch i Stadshuset genom ett samarbete mellan det lokala uppstartsbolaget Havredals och restaurang Friggas.

Om Ignite Sweden

Ignite Sweden är ett icke vinstdrivande initiativ som drivs av Sisp, Swedish Incubators & Science Parks, som syftar att katalysera kommersiella partnerskap mellan små innovativa uppstartsbolag, näringslivet och offentlig sektor. Initiativet är samfinansierat av Vinnova och Energimyndigheten.

Uppsala kommun har tidigare vunnit Ignite Master of Startups & Best Startup Collaborator 2019, Ignite Master of Startups 2020, Ignite Sustainability Heroes (tillsammans med bolaget Tvinn) och Ignite Startup Hack (tillsammans med bolaget Parlametric) 2021.

Läs mer om Ignite Sweden Summit 2022 

För mer information