Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Hannas gymnasieutbildning ledde till jobb

För Hanna Bigelius var valet av gymnasieutbildning enkelt. Hon älskar att baka och utbildade sig till bagare på Uppsala yrkesgymnasium Ekeby. I dag arbetar hon på Leijon Stenugnsbageri & Konditori. Att skapa är det bästa med yrket och Hanna tycker speciellt mycket om att göra tårtor.

Hanna Bigelius tillsammans med sina bakverk
Hanna Bigelius arbetar idag som konditor och bagare.

– Vår bransch skriker efter folk. Jag har fått flera jobberbjudanden trots att jag har en anställning. Det är likadant för många av mina kompisar som har samma gymnasieutbildning, säger Hanna Bigelius.

Hanna är 20 år och arbetar som konditor och bagare på Leijon Stenugnsbageri & Konditori. Hon har gått restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri på Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och tog studenten 2020.

Utbildningen öppnade dörren för jobb

Yrkesvalet var givet för Hanna. Hon har alltid bakat mycket hemma och jobbade extra på ett kafé när hon gick i nian. Sedan har det rullat på.

– Jag lärde mig mycket och hade väldigt bra lärare på Ekeby. I trean drev jag ett UF-företag med några kompisar. Vi tillverkade 10 000 chokladbollar och sålde bland annat till IFU-arena. Det gick bra för oss och jag lärde mig en massa om hur det är att driva företag, säger Hanna.

Under gymnasieutbildningen var Hanna ute på praktik flera gånger. Hon trivdes särskilt bra på den sista praktikplatsen. 

– I trean var jag på ett bageri på Lidingö i 10 veckor. Det var väldigt kul. Jag var som en anställd och fick se hur verksamheten fungerade på riktigt, säger Hanna.

Trots att det var enkelt att få jobb direkt efter studenten valde Hanna att gå en konditori- och bageriutbildning på en yrkeshögskola. Bagerikemi och entreprenörskap varvades med praktiska moment.

– Det var ett jättelärorikt år och jag fördjupade mina kunskaper inom många olika områden, säger Hanna.

Vill driva eget företag i framtiden

– Det bästa med yrket är att jag får skapa. Tårtor är extra roligt för det går att göra så mycket med färger, smaker, lager och texturer, säger Hanna.

Hannas plan är att fortsätta som anställd konditor eller bagare i många år framöver. Drömmen är att starta ett eget företag. Men det får bli senare i livet. Hon tar det stegvis och kan tänka sig att ha någon form av ansvarsposition om några år.

Bra att veta om yrkesprogram

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett av de 12 nationella yrkesprogrammen. Du som går ett yrkesprogram kan få ett kvalificerat jobb direkt efter studenten. Du kan plugga vidare på universitet eller högskola. Du kan starta eget företag. Och bäst av allt, du kan kombinera dina intressen med studier och utbilda dig till något som du verkligen är intresserad av.

På ett yrkesprogram lär du dig ett yrke från grunden och du har stor chans att få ett kvalificerat jobb direkt efter studenten. Du har praktik under utbildningen, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL). Genom praktiken kan du knyta kontakter som du har nytta av när du söker jobb.

Du kan läsa kurser på ett yrkesprogram som ger dig grundläggande högskolebehörighet. Det betyder att du kan studera vidare på universitet eller högskola när du har gått ett yrkesprogram på gymnasiet.

Läs mer om yrkesprogram