Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Guld och brons i SM-tävlingen i skotning

21 maj genomfördes SM-finalen i skotning för gymnasieelever i Eksjö. Uppsala yrkesgymnasium Jällas elever Rasmus Kvarnebrink och Emil Lindroos kammade hem varsin medalj i tävlingen, Rasmus tog guld och Emil tog bronset.

Rasmus Kvarnebrink och Emil Lindroos på prispallen
Rasmus Kvarnebrink och Emil Lindroos på prispallen.

Rasmus och Emil utbildar sig till maskinförare inom skogsbruk på naturbruksprogrammet och går sista året på Uppsala yrkesgymnasium Jälla. När det var dags för SM i skotning så ville de självklart vara med. En skotare är en maskin avsedd för terrängkörning och att bära fram virket från skogen till skogsbilvägen.

I kvaltävlingen deltog cirka 35 elever och till finalen tog sig nio elever. Två av dem var Rasmus och Emil. Efter en spännande final tog Rasmus hem en förstaplats och Emil tog en tredjeplats.

– Vi är oerhört glada och malliga över att ha lyckats så bra i SM-tävlingen, säger Rasmus och Emil håller med:

– Det var självklart kul att tävla men också roligt att träffa elever från andra skolor och få chansen att byta erfarenheter med dom.

Om några veckor tar killarna studenten och sen väntar jobb. SM-placeringarna är passande då både Rasmus och Emil redan har fått jobb där de ska köra skotare.

Viktigt att behålla lugnet

Erik Andersson är Skotarinstruktör på Uppsala yrkesgymnasium Jälla och han har även agerat coach till Rasmus och Emil under tävlingarna. Att kunna behålla lugnet och att anpassa sig utifrån situationen har det varit ett stort fokus på. För en skotare är momenten olika och det är viktigt att alltid anpassa sig till situationen.

– Jag är stolt över både Rasmus och Emil. Att vi på Jälla har två elever som tog sig till final och lyckades kamma hem två medaljer är stort. Killarna har gjort sig väl förtjänta av deras vinster efter alla timmar av nötning och träning, säger Erik Andersson.

Bra att veta om yrkesprogram

Naturbruksprogrammet är ett av de 12 nationella yrkesprogrammen. Du som går ett yrkesprogram kan få ett kvalificerat jobb direkt efter studenten. Du kan plugga vidare på universitet eller högskola. Du kan starta eget företag. Och bäst av allt, du kan kombinera dina intressen med studier och utbilda dig till något som du verkligen är intresserad av.

På ett yrkesprogram lär du dig ett yrke från grunden och du har stor chans att få ett jobb direkt efter studenten. Du har praktik under utbildningen, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL). Genom praktiken kan du knyta kontakter som du har nytta av när du söker jobb.

Du kan läsa kurser på ett yrkesprogram som ger dig grundläggande högskolebehörighet. Det betyder att du kan studera vidare på universitet eller högskola när du har gått ett yrkesprogram på gymnasiet.

Läs mer om yrkesprogram