Gottsunda centrum säljs till Fastighets AB Hemmaplan

Nu har det blivit klart med försäljningen av Gottsunda centrum. Ny ägare blir Fastighets AB Hemmaplan, som övertar fastigheterna 1 juli i år.

– Arbetet med att göra Gottsunda till hjärtat i södra Uppsala kan nu fortsätta med full kraft. Tillsammans med Hemmaplan ska vi fortsätta investera i Gottsunda, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den nya ägaren presenterades i samband med en presskonferens i måndags, följt av informationsträffar för det lokala näringslivet och övriga verksamheter i och runt centrum. Medverkade gjorde stadsbyggnadsdirektör Christian Blomberg, tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S), kommunalråd Mohamad Hassan (L) och oppositionsråd Fredrik Ahlstedt (M). Från Hemmaplan kom VD Cecilia Safaee tillsammans med representanter för delägaren Bonnier fastighets AB.

Under informationsträffen med det lokala näringslivet, ställdes en del frågor om kommunens fortsatta ansvar för centrum. Uppsala kommun kommer att ha fortsatt ansvar för de sociala verksamheterna och skolan. Hemmaplan AB:s ansvar är att centrum fortsätter utvecklas, att lokalerna är fortsatt attraktiva och att nya verksamheter och mötesplatser etableras. Ett samverkansavtal har upprättats mellan Uppsala kommun och Hemmaplan, som innebär löpande samarbete för Gottsundas fortsatta utveckling.

Hemmaplan AB äger även 50 procent av Rosengårds centrum i Malmö. Att valet föll just på Hemmaplan som nya ägare, beror på att de har erfarenhet av liknande fastigheter och bedöms ha kompetens för att vidareutveckla Gottsunda centrum i linje med handlingsplanen och planprogrammet för Gottsunda.

I köpet ingår centrumbyggnaden, västra parkeringen och vårdcentralbyggnaden. Försäljningsbeloppet är 515 miljoner kronor. Hyresbostäderna omfattas inte då de ägs och förvaltas av Uppsalahem.