Första spadtag för Rosendal multihus

Under onsdagen togs det första spadtaget för Rosendal multihus. I den nya stadsdelen skapas nu en ny mötesplats och ett nav för en bredd av verksamheter inom idrott, kultur och musik. Enligt plan ska huset stå klart hösten 2024.

Spadtag för multihuset
Spaden i marken för multihus som samlar idrott och kultur under ett tak.

Uppsala kommun har ett stort behov av fler lokaler för olika idrotter och andra fritidsaktiviteter. I Rosendal multihus samlas nu idrottshall, bibliotek och kulturskola i en och samma byggnad.

– Multihuset blir ytterligare ett häftigt tillskott i Rosendal och en mötesplats för invånare i alla åldrar. Här kommer Rosendalsborna kunna låna böcker, barn och unga ägna sig åt idrott och kultur och föreningar anordna möten och roliga aktiviteter, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Idrottshallen består av två hallar, varav en är fullstor med plats för 150 åskådare. För skolans behov kan den delas upp så att tre klasser kan ha undervisning samtidigt. Multihuset får även en hörsal för 100 personer som kan användas av till exempel kulturskolan vid uppträdanden, bibliotekets barngrupper eller olika möten. Taket täcks med sedum för att minska belastningen på dagvattensystemet och även för att det kommer smälta in fint i omgivningarna. Multihuset kommer även förses med konst, bland annat smyckas delar av fasaden med designat kakel.

– Vi är väldigt stolta över att få vara med och bidra till utvecklingen av Uppsalas nya stadsdel. På JSB ser vi byggnation i ett större perspektiv och därför är det särskilt roligt att bygga en mötesplats som kommer att ge glädje till fler, säger Fredrik Leo, vd på JSB Construction AB.

Höga krav på hållbarhet präglar bygget av multihuset som ska certifieras enligt miljöbyggnad Silver.

Multihuset kommer att ligga i anslutning till det framtida Rosendals torg och en den nya skolan.

Se fler visionsbilder på Rosendal multihus

multihus_mindre.jpg