Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Förskolan är avgörande för barnens framtid

Förskollärarna Anita Gustafsson och Josephine Eld anställdes i början på året till ett uppdrag, att jobba för att fler barn i utrikesfödda familjer ska börja i förskolan.

De är inne på sin fjärde månad i uppdraget och planeringen är i full gång. Kalendern är bokad med att möta målgruppen i Gottsunda, Gränby, Sävja och Stenhagen, att hålla presentationer för målgruppen. Och ha möten med andra förvaltningar, regionen, företag och fler för att sprida information och skapa samarbeten. De har också ett nära samarbete med öppna förskolan.

- Vi är två personer som jobbar halvtid och uppdraget bygger på att vi samverkar med andra. Därför är det viktigt att vi sprider information och material till flera verksamheter så att vi tillsammans kan bära uppdraget. På så sätt kan vi arbeta brett för att ge fler barn chansen att gå i förskolan och utveckla sitt språk. Man ser i forskningen att det är avgörande för hur resten av skolgången blir för många barn och barnen är det viktigaste vi har, säger Josephine. 

Vilka samarbeten är ni intresserade av?

- Alla som når, möter, jobbar för och stöttar den här målgruppen kan bära det här budskapet. Med målgruppen menar vi utrikesfödda familjer med barn i åldrarna 0–5 år, men vi önskar ett bredare perspektiv och vänder oss såklart till alla föräldrar som inte har barn i förskolan. På vår webbsida kommer man kunna hitta all information och allt material man behöver för att kunna svara på frågor, för att hänvisa personerna rätt och för att själv kunna informera om förskolan, säger Anita.

- Vi är öppna för alla typer av samarbeten, kontakta oss gärna så bokar vi in en tid för att se hur vi kan arbeta tillsammans, säger Josephine.

Om uppdraget

Uppdraget grundar sig på en utredning som regeringen publicerade 2020. 

I Uppsala är det under 2022 ett politiskt prioriterat mål att jobba för att fler barn i utrikesfödda familjer ska börja i förskolan.

I uppdraget ingår att nå ut med information som är lätt att förstå. Så att föräldrar i Uppsala vet att de har rätt till förskola, får kunskap om hur förskolans verksamhet ser ut och framför allt den språkliga vinsten med att gå i förskolan.

Vill du samarbeta?

Arbetar du också med eller för samma målgrupp? Eller ser du andra sätt för att skapa samarbeten? Kontakta Josephine och Anita!

Kontaktuppgifter och mer information om uppdraget