Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Elever på högstadiet och gymnasiet får rösta i Skolval 2022

11 september kommer tusentals myndiga Uppsalabor bege sig till vallokaler runt om i stan för att rösta. Men även elever som går i årskurs 7–9 och på gymnasiet har möjlighet att prova på hur det är att rösta – i Skolval 2022.

Bild på eleverna Vega Thor, Ella Stålhammar och Albin Nygren.
Eleverna Vega Thor, Ella Stålhammar och Albin Nygren tycker alla att det är viktigt att rösta i valet. Det är en möjlighet att kunna påverka deras framtid och alla röster räknas.

– Demokrati är någon som genomsyra all vår undervisning. Det handlar om att eleverna ska vara rustade för att på ett aktivt sätt kunna delta i samhällslivet och att deras individuella röst spelar roll, säger Andreas Jonasén, lärare i samhällskunskap och historia på Celsiusskolan.

Celsiusskolan är en av de 40 gymnasie- och högstadieskolor i Uppsala som är med i årets skolval i samband med riksdagsvalet. Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som arrangerar skolvalet. Alla skolor som anmält sig får ett valpaket, instruktionsfilmer, diplom, med mera – allt för att främja skolornas arbete med demokratifrågor.

Efter valet hålls en gemensam valvaka där Valresultatet presenteras. I förra Skolvalet inför riksdagsvalet 2018 deltog 391 045 elever.

Regeringens mål med skolvalet är att stimulera till samtal om politik i skolan och att öka elevers kunskap om demokrati och möjlighet att delta i politiska processer.

Om skolvalet på MUCF:s hemsida