Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Pressmeddelande

De är årets elitidrottsstipendiater

Edith Urell, badminton, Christoffer Eriksson, bancykling, och Pontus Stålfors, framerunning, får årets elitidrottsstipendier. Stipendierna är på 40 000 kronor vardera delas ut av Uppsala kommun till elitsatsande och framstående idrottare som även bidrar till barn- och ungdomsverksamheten i kommunen.

Pontus Stålfors, 25, tillhör eliten i framerunning och är en av tre som får Uppsala kommuns elitidrottsstipendium 2022. Foto: Magnus Olsson
Pontus Stålfors, 25, tillhör eliten i framerunning och är en av tre som får Uppsala kommuns elitidrottsstipendium 2022. Foto: Magnus Olsson

Elitidrottsstipendiet delas ut årligen till en man, en kvinna och en parasportare som får 40 000 kronor vardera. Kriterierna är att de som får stipendiet ska vara målinriktade och tillhöra eliten inom sina respektive idrotter. Det är också viktigt att de är engagerade i sina klubbars barn- och ungdomsverksamhet och är förebilder för barn och unga.

– Alla tre stipendiater vi utser i år är inte bara otroligt duktiga idrottare, utan även goda förebilder för barn och ungdomar i Uppsala. Med stipendiet hoppas vi kunna bidra till deras idrottssatsningar och se dem ta sig an även den internationella eliten, säger Maria Patel (S), ordförande i idrott- och fritidsnämnden.

Motivering Edith Urell, 19 år, badminton

”Jag vill bli bäst, så bra som jag kan bli, gärna bäst i världen!”

Edith Urell har vunnit ett stort antal SM-medaljer i singel, dubbel och lag. Hon har tävlat på hög internationell nivå ända sedan hon var junior och den enda i sin förening som har internationella medaljer och stöttning från Sveriges olympiska kommitté, SOK. Hennes ambitioner är höga och målsättningen är att vinna Europa-tour, VM och OS.

I sin klubb Fyrisfjädern är Edith en stor förebild och brukar coacha de yngre spelarna under träningar och tävlingssammanhang.

Motivering Christoffer Eriksson, 22 år, bancykling

Christoffer Eriksson från CK UNI är svensk och nordisk mästare i bancykling och har radat upp banrekord under sin karriär. Meritförteckningen är lång och innehåller flertalet medaljer från SM, NM och EM.

Hans målsättning är att sätta nya banrekord samt att slå nytt svenskt rekord på tidslopp. Hans mål är även att fortsätta prestera i landslaget och erhålla topplaceringar i EM och VM.

Christoffer strävar efter att vara en så god förebild som möjligt, och anordnar träningspass för yngre cyklister. Han stöttar och utbildar andra tränare och lägger ner stor omsorg i sitt eget tränarskap.

Motivering Pontus Stålfors, 25 år, framerunning

Pontus Stålfors har under många år utövat det han brinner allra mest för – framerunning. Hans meritlista är gedigen och innehåller SM-medaljer både inomhus och utomhus. Han har vunnit medaljer i Nordiska mästerskapen och andra internationella tävlingar. Pontus är uttagen som kandidat för att delta i VM 2023. Om framerunning blir en godkänd gren i Paralympics 2028 är hans målsättning att delta.

Pontus dröm är att kunna inspirera andra barn och unga med funktionsnedsättning till att börja utöva framerunning. Han delar gärna med sig av sin kämpaglöd och hoppas i framtiden kunna bidra som coach och tränare. Pontus tävlar för RBU Västerås. 

För kontaktuppgifter till pristagare, kontakta Charlotta Karlsson eller Lars Nylander enligt nedan.

För mer information

  • Maria Patel (S), Ordförande idrotts- och fritidsnämnden
  • Telefon: 018-727 60 79
  • E-post: maria.patel@uppsala.se