De är årets elitidrottsstipendiater

Edith Urell, badminton, Christoffer Eriksson, bancykling och Pontus Stålfors, framerunning, får årets elitidrottsstipendier. Stipendierna är på 40 000 kronor vardera delas ut av Uppsala kommun till elitsatsande och framstående idrottare som även bidrar till barn- och ungdomsverksamheten i kommunen.

Elitidrottsstipendiet delas ut årligen till en man, en kvinna och en parasportare som får 40 000 kronor vardera. Kriterierna är att stipendiaterna ska vara målinriktade och tillhör eliten inom sina respektive idrotter. Det är också viktigt att stipendiaterna är engagerade i sina klubbars barn- och ungdomsverksamhet och är förebilder för barn och unga.

– Stipendiaterna är målinriktade, drivna Uppsalabor och om de får förutsättningar att fortsätta utvecklas kommer att tillhöra den internationella eliten inom sina idrotter. För oss är det viktigt att stödja och lyfta fram dem som förebilder för våra ungdomar och få bidra till att deras elitidrottssatsning kan bli möjlig, säger Maria Patel (S), ordförande i idrott- och fritidsnämnden.

Motivering

Edith Urell, 19 år, badminton

Edith Urell.jpg

Edith Urell, Foto Cecilia Wang, Fyrisfjädern.

– Jag vill bli bäst, så bra som jag kan bli, gärna bäst i världen!

Edith har vunnit ett stort antal SM medaljer i både singel, dubbel och lag. Hon har tävlat på hög internationell nivå ända sedan hon var junior och den enda i föreningen som har internationella medaljer samt har stöttning från SOK. Hennes ambitioner är höga och målsättningen är att vinna Europa-tour, VM och OS.

I Fyrisfjädern är Edith en stor förebild och brukar coacha de yngre spelarna under träningar och tävlingssammanhang.

Christoffer Eriksson, 22 år, bancykling

Christoffer Eriksson.jpg

Christoffer Eriksson, foto Svenska Cykelförbundet (SCF) Tomas Larsson.

Christoffer är svensk- och nordisk mästare i bancykling och har radat upp banrekord under sin karriär. Meritförteckningen är lång och innehåller flertalet medaljer från SM, NM och EM.

Hans målsättning är att sätta nya banrekord samt att slå nytt svenskt rekord på tidslopp. Hans mål är även att fortsätta prestera i landslaget och erhålla topplaceringar i EM och VM.

Christoffer strävar efter att vara en så god förebild som möjligt, och anordnar träningspass för yngre cyklister. Han stöttar och utbildar andra tränare och lägger ner en stor omsorg i sitt eget tränarskap. Han tävlar och är aktiv i cykelklubben UNI.

Pontus Stålfors, 25 år, framerunning

Pontus Stålfors.jpg

Pontus Stålfors, foto Magnus Olsson, landslagscoachen.

Pontus har under många år utövat det han brinner allra mest för – framerunning. Hans meritlista är gedigen och innehåller SM medaljer både inomhus och utomhus. Han har vunnit medaljer i Nordiska Mästerskapen och andra internationella tävlingar. Pontus är uttagen som en kandidat för att delta i VM 2023. Om framerunning blir en godkänd gren i Paralympisk 2028, är hans målsättning att delta i mästerskapen år 2028.

Hans dröm är att kunna inspirera andra barn och unga med funktionsnedsättning till att börja utöva framerunning. Han delar gärna med sig av sin kämpaglöd och hoppas att i framtiden kunna bidra som coach och tränare. Han tävlar och är aktiv i RBU Västerås.

Läs mer om Elitidrottsstipendium.