

Hösten 2020 lanserade företaget Budid sin första tjänst, utvecklad för att göra bostadsköp säkrare och mer transparanta. Genom företagets lösning kan köpare vid en budgivning legitimera sig med bank-id och även styrka finansiering genom smarta kopplingar till banker. Idén föddes ur ett reellt behov, då en av bröderna själv skulle köpa bostad och funderade på hur processen kunde fungera bättre. Idag använder varannan fastighetsmäklare i Sverige Budids tjänst och företaget har vunnit och nominerats till flera priser för landets främsta uppstartsbolag.
Ett innovationsstöd som fungerar
Trots att både Sohel och Hassan har drivit bolag tidigare behövde de den här gången stöd eftersom de insåg att det var en innovation de hade på gång. Genom Uppsala Innovation Centre, UIC, fick de hjälp att bedöma marknadsvärdet på innovationen. Hassan lyfter vikten av tillgången till ett starkt nätverk och det innovationsstödsystem som finns i Uppsala:
– Eftersom vi båda arbetade heltid hade vi inte tid att gå ett helt program men fick hjälp genom UIC:s Business Startup Weekend innan vi vågade satsa helhjärtat på idén.
De fick även tidigt kontakt med Almi invest och Almi företagspartner, som hjälpte till med kapital och rådgivning. När Sohel och Hassan sedan skulle bygga en första protoyp behövde de hitta en samarbetspartner. UIC introducerade dem för uppstartsbolaget Swace Digital som satt på Base10. Bröderna kände till grundarna sedan tidigare och genom att man hade samma inställning ledde det till ett samarbete. De arbetar under samma tak sedan dess.
”En slags Uppsala-mentalitet bland företagen”
Sohel och Hassan understryker att det viktigt att stötta andra Uppsalabolag och att hjälpa varandra, vilket också var ett av skälen till att man fastnade för Swace och något de kommer fortsätta att sträva för när de nu tar sikte på Norden och nya marknadsandelar. Att Uppsala är litet, trots att det är Sveriges fjärde största stad, ser Hassan som den främsta fördelen att driva företag här.
– Det handlar om tillgången till organisationerna som finns här men även att de arbetar nära varandra och lotsar en rätt utifrån de behov man har. Sedan har så klart de relationer och de nätverket som finns här också bidragit till vår framgång. Det känns nästan som att det finns en slags Uppsala-mentalitet bland företagen och organisationerna, att man vill hjälpa varandra. Det tror jag är en konkurrensfördel för oss Uppsalabolag, säger han.
Utvecklingspotential
Bröderna, som båda har studerat vid Uppsala universitet och även utomlands, lyfter att det är en trygghet att ha gedigna utbildningar att falla tillbaka på när man startar bolag. Samtidigt ser de en utvecklingspotential att minska trösklarna för att fler ska våga att bli entreprenörer och lämna tryggheten, likt det de själva tampades med innan de tog steget. Till exempel belyser de vikten av mer information om stöd som går att söka i tidiga skeden.
Bolaget har vuxit och under hösten har de anställt ytterligare två personer. Men inför uppskalningen av bolaget ser Sohel utmaningar med kompetensförsörjning.
– Vi, liksom säkert många andra uppstartsbolag, behöver nu gå från ax till limpa för att fortsätta utvecklas och internationaliseras. Det gör att vi behöver rätt kompetens. Jag tror behöver synliggöra att det finns attraktiva arbetsplatser även för välutbildade i Uppsala, för att fler ska se potentialen att stanna kvar efter avslutade studier, säger han.
Hassan fyller i:
– Och samtidigt berätta om hur attraktivt det är att bo och leva här. Att det är bra för livet som helhet, bra skolor, bostäder, närhet till naturen, något som inte många andra städer kan erbjuda på samma sätt, säger han.
Pitchparader och andra betydelsefulla event
Under 2022 har Budid uppmärksammats av flera nomineringar, bland annat i SEB Next award där de kammade hem vinsten i Uppsala i kategorin Transformation. De var även en av finalisterna i Techarenan i Almedalen, där Airforestry, ett annat Uppsalabolag, tog hem pris. Den här typen av uppmärksamhet och utmärkelser menar bröderna bidrar till såväl marknadsföring i sitt vidare arbete som stolthet att vara bland Sveriges främsta uppstartsbolag. Att dela boende med grundarna i Airforestry på Techarenan kan också få positiva effekter på framtiden, spår Hassan.
Uppsala kommun är en av ägarna till den världsledande företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre, har initierat Techsatsningen där techhuben Base10 utgör en central pusselbit. Uppsala kommun samarbetar också med Almi företagspartner med flera andra inom det företags- och innovationsfrämjande systemet.
Under hösten erbjuds flera event där tillfälle ges för Uppsalas uppstartsbolag att synas, möta varandra och träffa investerare. Ta del av några av de event som hålls under hösten:
Venture cup Sverigefinal 12 oktober
Uppsala Innovation Day 25 oktober
Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta naringsliv@uppsala.se